Händer på ön

Ölands Skördefest 2022!

Odlingsåret börjar närma sig sitt slut och den stora finalen är snart här – Ölands Skördefest! En fest i dagarna fem som bjuder på något för alla, stora som små. Ön lyses upp av marschaller och i varje vrå pyntas det med pumpor av alla dess slag, halmbalar och skördefrukter i regnbågens alla färger!

Inför förra årets Skördefest skrev jag en lång lista med massvis med tips som du kan spana in här. Även om många tips på den listan fortfarande är aktuella (och några personliga favoriter) så är det hög tid att uppdatera den inför årets Skördefest. I år fyller nämligen Ölands Skördefest hela 25 år, och det sammanfaller även med ännu ett födelsedagsbarn, nämligen Ölandsbron som i år, mitt under Skördefesten, fyller 50 år! Två jubilarer som är väl värda ett ordentligt firande. Vill du läsa mer detaljerat om vad som händer kring firandet av Ölandsbron kan du göra det här.

Invigning i Årets Ölandsby

Onsdag 28 september kl. 18.00

Invigningen av Skördefesten hålls alltid i årets Ölandsby, som 2021 blev Rälla. Invigningen hålls därför i år på Rällavallen med start kl. 18.00 med körsång, musikunderhållning samt prisutdelning för Gyllene Pumpan samt 2022 års Ölandsby, där Grönhögen valdes. Passa även på att äta lite öländska kroppkakor, eller grillad korv med bröd från Rosas handel i Löttorp. Avsluta med kaffe och praliner från Edith & Julia i Rälla.

Konstnatten

Fredag 30 september 2022

Konstnatten startade från början på södra Öland med hantverkare som ställde ut sina verk och överraskande installationer som skulle lysa upp natten in på småtimmarna. Nu ser det lite annorlunda ut och Konstnatten har förflyttat sig över hela ön och samtidigt bytt skepnad. Konstnatten beskriver numera de utställare som väljer att hålla öppet till midnatt eller längre på fredagen, medan de som har öppet till kl. 21.00 väljer att kalla det Konst & Kulturkväll.

I Skördefestens magasin, från sida 37 och framåt, finns en lista på alla utställare där en månsymbol symboliserar de som medverkar på Konstnatten och en eld de som medverkar på Konst & Kulturkväll.

Nytt för i år är att en hop-on hop-off buss kommer att åka mellan Träffpunkten i Färjestaden och Kastlösa på fredagen 30 september med stopp vid Färjestadens hamnplan, Eriksöre, Vickleby, Stora Frö, Mörbylånga och Kastlösa, i vardera riktning. Alla stopp där du hittar mina personliga favoriter, faktiskt! Detta för att erbjuda ett mer klimatsmart sätt att resa, samt att försöka minska trafiken och köerna på ön under kvällen. Slipp tänka på köer och parkering och låt någon annan köra. Totalt tre bussar trafikerar sträckan och det kostar 145 kr per person och då får man åka hur mycket man vill, och hinner. Tidtabellen hittar du här.

Konstnatten är en av mina stora favoriter och en självklarhet på Skördefesten. Att åka runt från by till by (främst på södra Öland) i mörkret och vandra runt bland alla mysiga upplysta gallerier, trädgårdar och gårdsbutiker är något utöver det vanliga. Det pågår hur mycket som helst över hela ön, så det gäller att spana in vart man vill åka och se till att ha gott om tid att vara spontan.

Aktiviteter och stopp på ön under Skördefesten (några av dem…)

Förbered dig på en lång lista med aktiviteter under helgen, även om den skulle kunna göras ännu längre! Men du hittar som sagt allt som finns att göra i Skördefestens magasin. Men här kommer några av mina utvalda favoriter.

Södra Öland

På södra ön finns det så klart en uppsjö av fler saker att hitta på och platser att besöka. Södra ön sträcker sig i detta fallet från Färjestaden ner till Ottenby. På denna delen av ön hittar du nog de flesta ateljéer under Skördefesten.

Albrunna Pumpor

Om du är på jakt efter pumpor i alla dess former och färger kan du stanna till hos Albrunna Pumpor som har 50 olika sorter! De har även prydnadsmajs, lök och potatis.

Capellagården

I Vickleby ligger Capellagården med sin mysiga, upplysta trädgård. Här kan du slå dig ner och ta något att äta och något varmt att dricka, välbehövligt i höstmörkret! Handla lokala grönsaker och strosa runt bland marschallerna i trädgården, kolla på hantverk och ta en kopp varm äppelmust.

Eketorps Borg

Brukar vara ett populärt stopp för hela familjen under Skördefesten. Sveriges enda återuppbyggda fornborg.

Eriksöre Bygata

Ett självklart stopp för mig varje år är mysiga Eriksöre med sin 250 meter långa bygata fullproppad med utställare, både hantverk, goda saker att tugga på och trädgårdar och gårdar som öppnas upp. Har öppet sent och här är det populärt, vilket betyder mycket folk.

Fröken Frankenstein

I Gårdby på öns östra sida finns en till av öns chokladpralinstillverkare – Fröken Frankenstein. Ett chocolaterie som drivs av Ebba Frankenstein i den lilla röda stugan, där det finns bräck, praliner och god choklad i andra former för den sötsugne.

Kastlösa

I Kastlösa, som också är sista stoppet för hop-on hop-off bussen, finns det många olika ställen att stanna till på. Glasblåsning hos Kastlösa Glashytta, goda smaker och en supermysig öppen gård med servering hos Kalm Taste och egenstöpta stearinljus hos Stickobrinn för att nämna några favoriter.

Mirabellgården

I Mörbylånga ligger mysiga lilla Mirabellgården som Skördefesten till ära har höstpyntats. En gårdsbutik med terracotta från Italien, mathantverk, galleri och minicafé.

Mysinge Kött

Mysinge Kött i Bårby säljer omsorgsfullt styckat och hängmörat nötkött från naturbetande kor på Alvaret. Här kommer du även kunna köpa bland annat äppelmust och lammskinn från Bengtstorps Musteri som ligger ett stenkast från gården.

Mörbylånga

I Mörbylånga finns caféet Ölands Söderbönor där du kan ta något gott att äta och dricka. På torget hålls även Ostfestivalen som är spännande och full av smakrika ostar att prova på! I Mörbylångaparken anordnas det dessutom loppis och marknad med hantverk, konst och mat.

Norrgårdens Gårdsbutik

I Ventlinge finns Norrgårdens Gårdsbutik som, förutom att sälja lokala grönsaker och råvaror, varje år bygger upp en majslabyrint att testa på. Här finns även den så välkända löktavlan som ändras för varje år, som är ett måste under Skördefesten.

Resmo Krukmakeri

I det gula huset på hörnet ligger Resmo Krukmakeri som, förutom krukor, gör muggar, karaffer, fat och mycket mer i färgglada toner.

Ölands Köksmejeri

I Alby ligger det lilla mejeriet som tillverkar hantverksmässig ost på mjölk från korna i byn. Ostar med namn som Blå Alvar, Röd Alvar och Solvända.

Ölands södra udde – Långe Jan & Ottenby

Längst söderut, på södra udden, står Sveriges högsta fyr Långe Jan. Här finns även naturum Ottenby, en av Sveriges mest välbesökta fågelstationer. Spana efter fåglar, sälarna ute till havs och även på fåren som brukar vandra runt här.

Ölands Örtagård

I Stora Frö hittar du Ölands Örtagård där det finns all världens sorters olika kryddor du kan köpa på lösvikt, teer, marmelader, vinäger, safter och drycker och mycket mer! Det är svårt att komma härifrån tomhänt med allt gott som finns att välja på. Exempelvis rabarber- och jordgubbsmarmelad, fikonmarmelad på Öländska fikon och glögg!

Mellersta Öland

Om du främst håller till på mellersta Öland händer de massor av saker från Färjestaden upp till Borgholm. Massvis med mysiga ställen att äta, både mat och fika, och en hel del hantverk samt gallerier. I Färjestadens hamn är det full fart, speciellt med tanke på firandet av Ölandsbron, men se även till att besöka Gårdby på östra sidan, Stora Rör för Försvarets Dag och goda bullar hos Mormors, Årets Ölandsby Rälla, Ölands Museum i Himmelsberga samt självklart Borgholm.

Alséns Hantverk

Öländskt hantverk hittar du hos Alséns i Glömminge. Vackra ljusstakar, trädgårdsblommor, lyktor och mer i keramik.

Borgholm

I Borgholm finns mysiga butiker som Hantverket och Butik Öland, men här går även Dockparaden av stapeln på lördagkväll där alla är välkomna att medverka. Ta en crêpe eller galette hos mysiga Norrings Creperie, ät goda tacos hos Tack o Bock och gott kött hos Lundgrens Garage.

Borgholms Slott och Fårets Dagar

Ta en tur kring Borgholms Slott där Fårets Dagar även håller till under helgen. Hälsa på fåren, tova ull och spinn garn. Kika på fårvallning och klippning. Entré 80 kr för alla över 16 år.

Foto över Borgholms slott med en trädgren i förgrunden

Färjestaden

I hamnen i Färjestaden finns flera mysiga restauranger, som Seasalt Kitchen och Epok, där du kan ta dig något gott att äta. Om du blir sötsugen finns dessutom Fredriks Bröd & Bakverk och ÖlandsChoklad för goda bullar och chokladpraliner. Här kommer även firandet av Ölandsbron äga rum, som fyller 50 år, med besök av självaste H.K.H Ktonprinsessan Victoria – se kalasplanerna här.

Isgärde Kvarn – Ölandsvete

Missa inte gårdsbutiksluckan hos Isgärde Kvarn där du kan köpa deras eget Ölandsvete! Både charmigt och gott för bakning!

Kackelstugan

Kackelstugan är mikrobryggeriet i väldigt pittoresk atmosfär där du även kan hälsa på gårdens kycklingar! Ät mat och drick deras egen öl till, eller något annat gott.

Mormors i Stora Rör

I Stora Rör ligger Mormors, både stenugnsbageriet med de otroligt goda kanelbullarna, och den väldigt mysiga restaurangen Mormors Bistro precis vid vattnet. På lördagen hålls även Totalförsvar Öland med fallskärmshoppning, ytbärgning och flyguppvisning.

Paradisverkstaden

I Färjestaden ligger Paradisverkstaden till alla keramikälskares lycka! Massvis med olika kreationer i keramik finns här, precis som nattcafé med skördetema, rakubränning och livemusik. Ett stenkast bort ligger även deras andrahandssortering för den som vill fynda.

Robertssons Blommor & Bär

Till skillnad från dess namn, så brukar jag oftast komma hit för att köpa på mig dekorationspumpor i alla dess färger och former. Ett sommartips är även deras jordgubbar som är extremt goda! Ligger i Björnhovda, Färjestaden.

Sollidens Slott

Det är väldigt mysigt att vandra runt i trädgården vid Sollidens Slott, oavsett om du väljer att gå in mot slottet där trädgården höstpyntats och du kan ta en tur med traktor, eller hålla dig i utkanten där du även kan ta en fika på Kaffetorpet och handla delikatesser hos Fredrikssons Smakglädje.

Ölands Karameller

Köp på dig goda karameller i regnbågens alla färger, och smaker, hos Ölands Karameller i Bredsättra på östra sidan. Här kan du även kika in i fabriken där karamellerna tillverkas för hand!

Ölands Museum Himmelsberga

Utomhusmuseet i Himmelsberga visar hur folket levde förr i tiden, samtidigt som de också bjuder på en rad olika utställningar. Ta en värmande kopp kaffe i Kaffestugan och kika in i handelsboden.

Norra Öland

På Norra ön har många medverkande valt att delta i Konst & Kulturkvällen. Här finns en uppsjö av ateljéer och gallerier att besöka och mysiga platser som Byxelkroks hamn, Löttorp, Källa, Byrums raukar eller varför inte hela vägen upp till norra udden och fyren Långe Erik. Alla deltagare hittar du i Skördefestens magasin (sidorna 36-41) men några stopp jag gärna hade besökt kommer här!

Alböke Gård

Familjen Bertilsson håller sin mjölkgård öppen för hela familjen, och här finns många barnanpassade aktiviteter som att åka balvagn, kika på alla maskiner, käpphästlöpning eller titta på gårdens alla djur. Arla är på plats och bjuder på bulle och mjölk.

Böda Skogsjärnväg

Ta en tur på den gamla järnvägen mellan Fagerrör och Trollskogen. Går fredag och lördag. För mer info, kika här.

Evas Kroppkakor och Ninnis Kroppkaksbod

Vad vore Skördefesten utan kroppkakor? Öns bästa finns hos Evas Kroppkakor norr om Köpingsvik samt hos Ninnis Kroppkaksbod i Källa.

Kaffestugan i Böda

Kanske inte Böda lockar med sin 2 mil långa sandstrand just nu, men kanske en fika på Kaffestugan! Bakelser, bullar, surdegsbröd, egenrostat kaffe och egengjord marmelad.

Kårehamns Fisk & Havskök

Om du vill äta en bit god fisk vill jag tipsa om Kårehamns Fisk & Havskök i den mysiga lilla fiskebyn Kårehamn på öns nordöstra sida.

Löttorps Skördeyra

I Löttorp händer det mycket under Skördefesten! Pumpatävlingen där den tyngsta pumpan ska koras, men även den minsta och fulaste. Löptävlingen Pumpalöpet går av stapeln på söndagen, precis som kast med liten pumpa och Pumpasläppet.

Pappis Chilli Farm

Här odlas öländska chilis i olika former som blir till starka såser, gott salt och starka kryddor.

Vedborm Alpacka

Vem vill inte hälsa på dessa fluffiga, söta djur? På gården i Vedborm finns både alpacko och dvärghöns samt produkter av aloackaull. Entréavgift 80 kr.

Wannborga Vingård

Visste du att det finns öländskt vin? Om inte, se till att svänga förbi Wannborga för att smaka på deras vin, vodka, gin och brandy. Här finns även en restaurang för en bit god mat till, och skulle det bli för mycket dryck kan ni även bo över.

Öhand

Här finns det lokalproducerade spelet Ölandsspelet Alvarligt talat, öländska kortlekar, Ölandsbrickan och kartan Ölands Järnväg, samt Anita Tingskulls galleri.

ÖlandsRo

Här serverades förut en kladdkakebuffé med över 30 sorters kladdkakor. De har tyvärr slutat med den, men du kan fortfarande slå dig ner i den mysiga trädgården, handla i deras gamla lanthandel och äta en nystekt kolbulle.

Vilka stopp har du planerat in för årets Skördefest?

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.