Händer på ön

Ölands Skördefest 2021

Äntligen är det dags, det kan faktiskt vara bästa tiden på året – det är dags för Ölands Skördefest!

Förra året ställdes evenemanget in, rimligt med tanke på pandemin. Men nu är det äntligen dags igen för Ölands Skördefest. Öland har gått in i en ny årstid och färgerna börjar sakta skifta från grönt till rött, orange och gult. Även om jag älskar sommaren på Öland, så är det något alldeles speciellt med Öland i höstkostym i september och oktober.

Överallt har det dekorerats med pumpor, höbalar och ljus i alla former som lyser upp i höstmörkret. Att bara ta en tur runt på ön är mysigt. Säsongens råvaror finns att handla över hela ön i den mysiga gårdsbutiken efter den andra.

Runt 900 olika aktiviteter under fem dagar. Det är svårt att hinna med allt men jag vill tipsa om en del saker som finns att göra på ön, så förbered dig för en lång lista (som fortfarande kan göras oändlig!). Men det bästa tipset är nästan att välja ut några måsten och sen ta det som det kommer, med alla mysiga gårdsbutiker, ateljéer och andra ställen som öppnar upp under helgen. Stanna där du tycker det ser mysigt ut, så hittar du lätt nya favoriter!

Invigningen sker varje år i Årets Ölandsby, som i år är Mörbylånga på onsdag 29 september kl 18.00. Allt öppnar sedan ordentligt på torsdagen, följt av Konstnatten på fredagen med aktiviteter som fortsätter hela helgen.

Norra Öland

Från brofästet och norrut

Om du väljer att spendera skördefesten på norra ön finns det mycket att göra, allt från att träffa på djur, njuta av öländska godsaker eller besöka några av öns mest kända sevärdheter.

Kroppkakor är väl kanske ett måste på Skördefesten och de bästa kroppkakorna finns på norra ön, hos Evas Kroppkakor i Köpingsvik och Ninnis Kroppkaksbod i Källa.

Evas Kroppkakor

Runt Borgholm finns en hel del aktiviteter, bland annats Fårets DagarBorgholms slott, vandra runt i en höstpyntad slottsträdgård och bland gårdsbutiker på Solliden eller häng i Tack o Bocks stora öltält på torget i sann Oktoberfest anda. På lördagskvällen, runt kl 20.15, går Dockparaden av stapeln som i år har temat Kärlek & snälla baciller.

I Löttorp sker det också en hel del aktiviteter, bland annat pumpatävlingen där den tyngsta pumpan ska koras och Pumpalöpet på söndagen. Du kan även vara med och väva en gemensam trasmatta, blir den Ölands längsta?

Foto över Borgholms slott med en trädgren i förgrunden
Borgholms slott

Är du sugen på något gott att äta och dricka så har ÖlandsRo i Föra en kladdkakebuffé, Kackelstugan brygger eget öl i mysig atmosfär och i Bredsättra kokas Ölandskarameller. I Stora Rör hittar du även en av öns godaste kanelbullar på Mormors, här brukar även Försvaret ha uppvisning, men det är tyvärr inställt i år.

Mormors Stenugnsbageri, Stora Rör

Hälsa på djuren på öppna mjölkgården Alböke Gård, eller njut av säsongens skörd hos Föra trädgård. Ta del av öländskt historia på Ölands Museum Himmelsberga eller spana in öländskt hantverk hos Alséns i Glömminge.

Ölands Museum Himmelsberga
Alséns Hantverk i Glömminge

Några annorlunda tips är 2D caféet på Mellböda Gård, ta en tur med ångloket Mormor på Böda Skogsjärnväg eller klappa alpackor hos Vedborms Alpackor. Du vet väl att det görs vin på Öland? Provsmaka hos Wannborga, som även tagit fram en chilivodka tillsammans med Pappis Chili i Föra – chilis odlade under Ölands sol!

Böda Skogsjärnväg

Södra Öland

Från brofästet och söderut

Om det är södra ön du håller till på finns det oändligt många gårdsbutiker och ateljéer att besöka, godsaker att äta och hantverk att kika på.

Om vi börjar i Färjestaden, så stanna till i vackra hamnen med bästa fikat hos bageriet Fredriks Bröd & Bakverk eller hos ÖlandsChoklad. Fortsätt sedan till Eriksöre som är ett av mina absoluta favoriter, med flertalet olika utställare och matalternativ längs bygatan.

Fredriks Bröd & Bakverk
ÖlandsChoklad

Om vi fortsätter söderut längs västkusten börjar vi med ett stopp i Vickleby hos Capellagården där du kan vandra runt bland både hantverk och trädgårdar. Fortsätter vi på samma tema finns det mycket gott hos Ölands Örtagård i Stora Frö där flera andra utställare kommer finnas på plats.

Capellagården
Ölands Örtagård

I Mörbylånga, Årets Ölandsby, händer det också en hel del aktiviteter! Förutom invigningen på onsdagen så hålls Ostfestivalen under fredag och lördag med runt 25 utställare utspridda kring torget. Mörbylånga fyllde 200 år som Köping förra året, men då pandemin satte stopp för firandet tas det i år istället. Passa även på att ta en fika på mysiga fiket Söderbönor vid torget.

Mörbylånga
Foto på Ölands Söderbönor Café i Mörbylånga på Öland
Söderbönor

Är du ute efter hantverk finns det många ställen på södra ön, bland annat Paradisverkstaden med bland annat Rakubränning i det fria och Lotta & Mary i Färjestaden, Resmo Krukmakeri i Resmo och Kastlösa Glashytta i Kastlösa för att nämna några väldigt få, men personliga favoriter.

Lotta & Mary
Resmo Krukmakeri

Vi fortsätter turen söderut förbi Degerhamn till Albrunna där du kan köpa med dig pumpor hos Albrunna Pumpor. Nu är du även nära Ventlinge och Norrgården där årets fantastiska löktavla finns, specialdesignad i år för ängshökens beskyddare. Här hittar även den modiga en majslabyrint.

Albrunna Pumpor
Löktavlan i Ventlinge

Ta dig längst söderut till Ölands södra udde och Ottenby där du kan besöka fyren Långe Jan eller gå en guidad tur i Sveriges fågelskådarparadis. Här kan du även spana på sälarna och alla får som vandrar omkring.

Ölands södra udde med fyren Långe Jan

Ta dig norrut igen via östra sidan där du stöter på ännu mer hantverk, historiska Eketorps borg, se ut över stora Alvaret och stanna till i Gårdby för en god fika. På vägen tvärs över ön, tillbaka till Färjestaden, tar du en sväng förbi butiken Stenladan i Algutsrum för loppisfynd och lokala råvaror.

Färjan i Färjestaden

Många stopp finns det, och det här var som sagt bara en otroligt liten del av alla 900 aktiviteter som ön bjuder på under Skördefesten. Vilka blir dina stopp?

För mer information om Skördefesten och hela helgens schema, se skordefest.nuPsst! Häng med mig på Instagram under Skördefesten! Följ mig på @mittoland.se

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.