Händer på ön

Julbord på Öland 2023

Jultemat fortsätter och idag är det julbord som står på agendan! För även om det blir en hel del julmat på julafton, juldagen, annandagen…. Så är det alltid lika trevligt med en sväng på ett klassiskt, eller otraditionellt, julbord att kickstarta juletiderna med!

Det finns en uppsjö av julbord att välja mellan på Öland. Något för alla smaker, oavsett om man vill ha de klassiska smakerna man är van vid, eller kanske våga sig på något nytt. Här listar jag några av de julbord som ön har att erbjuda!

Hotell Borgholm – julens alla smaker i sju serveringar

Bild lånad från Hotell Borgholm

Här bjuds du på julens alla klassiska smaker, men de flesta serveras sittandes vid bordet. Inled med en päronmustglögg med örter från trädgården och sedan ett julbord i omgångarna sju där du får lyxen att bli serverad med kanapéer, ostbrickor och fisk. Sillen plockar du på dig själv, precis som gottebordet framför brasan i vardagsrummet.

995 kr/person. 29 nov – 16 dec.

ÖlandsChoklad – ett otraditionellt julbord

Bild lånad från ÖlandsChoklad

Amerikanskt möter italienskt på ÖlandsChoklads julbord med BBQ, texmex och italienska godheter. Ett otraditionellt julbord, som de själva säger. Premiär 1 december med utvalda datum i december där platserna bokas upp snabbt. Boka via info@olandschoklad.se eller 0485-345 15.

549 kr/person. 1 dec – 16 dec.

Epok – hantverksjulbord

Bild lånad från Epok

Med egenstoppad korv, 9 sorters sill och ett julgottebord serverar Epok sitt hantverksjulbord nere i hamnen i Färjestaden. Här sitter du i mysiga lokaler med vad som kan vara Färjestadens bästa utsikt över Kalmarsund och Ölandsbron. Har premiär redan 24 november.

595 kr/person. 24 nov – 17 dec.

Hotel Skansen – en smakupplevelse med mysig julstämning

Bild lånad från Hotel Skansen

I Färjestaden ligger Hotel Skansen, som varje år dukar upp ett julbord i sin Bistro. Här radas traditionella julrätter upp med ett tillhörande dessertbord. Julpyntet i varje vrå bidrar även till en väldigt mysig julstämning. Varför inte passa på att kombinera god mat, mysig miljö och lite avkopplande relax i deras spaavdelning? Premiär 24 november, passar även de yngre gästerna.

575 kr/person, 215 kr/barn från 5 år. 24 nov – 17 dec.

Evas Kroppkakor – det grå guldet på julbordet

Bild lånad från Evas Kroppkakor

Även Evas Kroppkakor serverar julbord i december! Vad de bjuder på måste jag låta vara osagt, för den infon har jag inte fått fram. Men, om jag ska gissa så chansar jag på att det iallafall kommer finnas kroppkakor tillsammans med gamla klassiker. Premiär 1 dec, ring för att boka bord.

595 kr/person. 1 dec – 16 dec.

Ekerum – julbord med julshow eller övernattning

Bild lånad från Ekerum

På Ekerum Resort strax söder om Borgholm, bjuds det på julbord med chans till både övernattning och julshow. Börja med en kopp rykande glögg i mangårdsbyggnaden från 1800-talet, innan ni fortsätter till kvällens traditionella julbord med utvalda råvaror från trakten. För den som vill lägga till något extra, boka ett paket med övernattning (från 1990 kr) med datum från 25 november till 8 december, eller ett julbord med underhållning fylld med julmusik och välkända hits, 895 kr/person den 1-2 december.

Endast julbord 550 kr/person (25 nov). Övriga paket, se ekerum.com

Halltorps Gästgiveri – en fest av smaker

Bild lånad från Halltorps Gästgiveri

Halltorp lovar att bjuda på en fest av smaker på en resa genom traditionella rätter och läckerheter. Självklart har de även sett till att göra lokalerna riktigt juliga för extra hög mysfaktor. Premiär vid lunch 25 november.

679 kr/person. 25 nov – 24 dec.

Eksgården – Klassiskt julbord vid brasan

Bild lånad från Eksgården

I Gårdby på östra Öland ligger mysiga Eksgården. Den lantliga gården med sina lador och hus. Här bjuds ett klassiskt julbord som börjar med en kopp värmande glögg på innergården, om vädret tillåter, för att sedan fortsätta in i matsalen där julbordet ligger uppdukat och brasan är tänd. Maten är självklart lagad från grunden. Premiär den 1 december.

650 kr/person. 1 dec – 16 dec.

Kårehamns Fisk & Havskök – traditionellt julbord toppat med skaldjur

Bild lånad från Kårehamns Fisk & Havskök

I den mysiga lilla fiskebyn Kårehamn på nordöstra Öland ligger Kårehamns Fisk & Havskök där du sitter och äter med utsikt över fiskehamnen och vattnet. Här serveras ett traditionellt julbord, men självklart är det toppat med skaldjur. Premiär 23 november.

598 kr/person. 23 nov – 17 dec.

Stora Frögården – klassiker med några överraskningar

Bild lånad från Stora Frögården

På Stora Frögården i, ja, Stora Frö på sydvästra Öland har de skapat en mysig julstämning när de dukar upp sitt julbord fyllt av klassiker som hör julen till, men även slängt in några överraskningar. Premiär 24 november, fredagar och lördagar.

595 kr/person. 24 nov – 16 dec.


Blir det något öländskt julbord för dig i år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.