Händer på ön

Påskön – 16 påsktips på Öland 2022

Våren kanske inte spirar till fullo på Öland än, men påsken är snart här ändå! Och på Påskön händer det massor av aktiviteter under veckan som kommer, från norr till söder!

Gammal eller ung, norr eller söder. På Påskön finns något för alla, oavsett om du vill leta efter ägg, vara kreativ i hantverkets tecken eller äta och dricka gott. Om du har planerat en tur till Öland i påsk kommer här några tips på vad du kan hitta på. Så förbered dig på en rejäl lista, även om ön har ännu mer att erbjuda än så här!

Södra Öland

Bild lånad från Paradisverkstaden

Måla keramikägg på Paradisverkstaden
Keramikäggen dekorerade i alla möjliga färger och mönster är en klassiker på Paradisverkstaden. På Skärtorsdagen och Långfredagen får du chansen att måla ditt eget ägg att ta med hem, 250 kr per person. Njut av god fika i caféet och låt kreativiteten flöda!
Anmäl dig till butiken@paradisverkstaden.se

Bilder lånade från ÖlandsChoklad

Vårpizza och fyllda chokladägg hos ÖlandsChoklad
Att ÖlandsChoklad gör de godaste pralinerna hoppas jag att ingen har missat. Till påsk tillverkar de dessutom söta, färgglada chokladägg i olika storlekar och med olika innehåll som säljs under påskveckan. Rosa ägg med vit choklad/citron eller ljus choklad/nougat. Dessutom ett gäng nya praliner i äggform; vit choklad/passion (kupol eller ägg) eller mörk choklad/nougat. Finns i begränsad upplaga. Dessutom kommer de introducera en vårinspirerad scrocchiarellapizza. Öppet till kl 21 från Skärtorsdagen till Påskdagen.

Äggljus i alla färger från Stick o Brinn Ljusstöperi
I Kastlösa ligger ljusstöperiet Stick o Brinn som tillverkar vackra ljus i alla dess former. Till påsken tillverkar de dessutom äggformade ljus i olika storlekar, i regnbågens alla färger. Nästan för vackra för att tända eld på! Butiken är öppen Skärtorsdag kl. 11-13, annars är deras stjälvbetjäningscontainer öppen dygnet runt, året om!

Bild lånad från Gårdby Kafé & Lanthandel

Fika och drick påskchoklad på Gårdby Kafé & Lanthandel
Gårdby Kafé & Lanthandel på östra sidan finns det hur mycket god fika att välja på som helst, och dessutom fantastiska delikatesser i den vackra lanthandeln som tar dig tillbaka i tiden. På gården finns dessutom gårdsbutikerna med både kläder och inredning för den som vill. Till påsken får den varma chokladen sig en liten påsktouch, med påskharar och färgglatt godis, för söt att motstå när vårvärmen inte riktigt värmer tillräckligt. De har tyvärr inte öppet under helger, men öppet Skärtorsdag, Långfredag och Annandag påsk kl. 10-16.

Uppdatering: Pga personalbrist har de tyvärr varit tvungna att stänga i påsk och har därför stängt på obestämd tid.

Bild lånad från Fröken Frankenstein

Dekorerade chokladägg från Fröken Frankenstein
Nästan granne med Gårdby Kafé & Lanthandel hittar du chocolateriet Fröken Frankenstein i det söta lilla röda huset från 1800-talet. Här tillverkas choklad i alla dess former och till påsk har det dekorerats vackra chokladägg fyllda med praliner och chokladbitar, välj mellan ljus eller mörk choklad, stort eller litet. Har öppet kl. 12-15 under Skärtorsdag och Långfredag, samt kl. 12-14 på Påskafton.

Påskbuffé för hela familjen på Hotel Skansen
I Färjestaden ligger mysiga Hotel Skansen med ett avkopplande spa. I påsk serveras här en gedigen påskbuffé för hela familjen, fylld med olika sorters sill, lax, ägg, lamm, ost, desserter och mycket mer. Serveras både till lunch och middag, kl 11.30-20.00 på Långfredagen och Påskafton samt 11.30-18 på Påskdagen. 445 kr per vuxen, 145 kr för barn 4-12 år.

Ölands Köpstad bjuder in påskharen
På Påskdagen kan du i Ölands Köpstad i Färjestaden gå en digital tipspromenad, leta ägg i påskäggsjakten och du får även chans till att träffa självaste påskharen!

Norra Öland

Bild lånad från Borgholms Slott
Foto över Borgholms slott på Öland

Leta drakägg på Borgholms Slott
Ett besök på Borgholms Slott är alltid mysigt, med fantastisk utsikt över havet. I påsk kan du dessutom passa på att leta efter drakägg på slottet, barn som vuxen, fram till den 24 april. Öppet alla dagar kl. 10-16, inträde 100 kr per vuxen, 60 kr från 12 år.

Aktiviteter hela påskafton i Borgholm
Påsken flyttar in i Borgholm på påskafton kl. 10-16. Butikerna har öppet hela helgen och det kryllar av restauranger att ta en bit god mat på. Gå på äggjakt i stan och vinn fina priser (från 18 år eller i målsmans sällskap). Tuppen Borge är tillbaka på torget, där det även blir torghandel. För de mindre blir det ansiktsmålning, godisregn (kl. 15), hoppborgar och påskparad med tupp tupp tåget.

Lammbutiken firar 10 år i Äpplerum
I Äpplerum firar Lammbutiken 10 år där de bjuder in gästhantverkare på visar som demonstrerar sina hantverk, butiken är öppen och gårdskaféet öppnar för säsongen. Se schema med tider här.

Bild lånad från Mormors Bistro

Fira påsk på Mormors Bistro
I mysiga Stora Rör ligger Mormors Bistro, som öppnar för säsongen nu till påsk! Här äter du i mysiga lokaler med vacker utsikt över Kalmarsund. Passa även på att köpa en av öns godaste kanelbullar hos Mormors Stenugnsbageri som ligger ett stenkast från Bistron.

Bild lånad från Löttorps Framtidsförening

Påskfirande för stora och små i Löttorp
I Löttorp händer det massvis med påskaktiviteter från den 11 april fram till 24 april, både för stora och små. De små kan exempelvis grilla marshmallows och klä ut sig till påskkärring och få ett påskägg hos ICA Löttorpshallen. Påskpyssla i Naturum Trollskogen eller gå på tipspromenad. Brandkåren har öppet hus, det grillas korv och på Löttorps torg blir det marknad på Påskafton. Hela schemat finner du här.

Foto på restaurangen Kalk i Löttorp

Påskfirande på KaLK i Löttorp
I Löttorp finns även KaLK som serverar gourmetburgare. De kör dagens lunch samt kvällsöppet hela veckan och här kan du grilla lufsa och marshmallows. På Långfredagen blir det påskbuffé och äggroulette. Quiz på Påskafton och brunchbuffé på Påskdagen. Annandag påsk kan du testa din lycka i tipspromenad och avsluta med en brunchtallrik. Se hela schemat med aktuella tider här.

Ät god påskmeny på Kårehamns Fisk & Havskök
I den mysiga fiskebyn Kårehamn på öns östra sida ligger restaurangen Kårehamns Fisk & Havskök. En favorit hos mig, som i påsk också serverar en påskmeny. Vad sägs om gubbröra på rågbröd till förrätt, rödtungafilé eller ryggbiff till huvudrätt och crème brûlée till efterrätt?

Bild lånad från Ölands Museum Himmelsberga

Påskaktiviteter för hela familjen på Ölands Museum Himmelsberga
På mysiga Ölands Museum i Himmelsberga händer mycket spännande i påsk. Gå på äggjakt, påskpyssla ta en påskfika i Kaffestugan, kika i Handelsboden eller vandra runt bland utställare och utställningar. Öppet Långfredag och Påskafton kl. 10-16.

Bild lånad från Hantverket i Borgholm

Gulligt påskpynt hos Hantverket i Borgholm
Passa på att införskaffa lite nytt påskpynt, och annat smått och gott, hos Hantverket i Borgholm. Här finns allt du inte visste att du behövde, och lite till. Öppet mån-fre kl. 10-19, lör kl. 10-16 och sön kl. 11-15.

Vad har ni för påskplaner på Påskön? Kommentera gärna nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.