Händer på ön

Ölandsbron fyller 50 år!

Den 30 september är det 50 år sedan Ölandsbron invigdes, och det ska firas med pompa och ståt!

Det är omöjligt att tänka på Öland utan att tänka på Ölandsbron, för visst är det en speciell känsla som infinner sig i kroppen så fort man åker upp på bron. Ett lugn som sprider sig i kroppen som bara Öland kan. Den 30 december 1967 togs det första spadtaget och byggandet av Ölandsbron var igång. Bron, som fortfarande är Sveriges längsta, stod klar den 30 september 1972 vilket betyder att den i år fyller 50 år. Och visst ska det firas riktigt ordentligt! Kalaset hålls i Färjestadens hamn med både historiska tillbakablickar och underhållning.

Firandet håller på hela dagen och det händer mycket på hamnplan:

  • Invigningstal av självaste H.K.H Kronprinsessan Victoria med fanfar och blåsorkester kl 16.30.
  • Hos Fredriks Bröd & Bakverk finns en Ölandsbrobakelse speciellt framtagen för kalaset.
  • Och vad vore ett 50 årskalas utan att se tillbaka på den tid som varit, genom en nostalgi- och konstutställning med citat och berättelser samt en nostalgiträff med fordon från just år 1972.
  • Från kl 12.00 öppnar den nostalgiska båten Kalmarsund XIII upp för fika och utställning. Båten som, innan bron byggdes, tog folk mellan Kalmar och Färjestaden.
  • Barnen får bli kreativa hos keramikern Lotta & Mary där de kan skapa sin egen Ölandsbro i lera.

Du har mest troligt upplevt Ölandsbron från just bron, men ta chansen att uppleva den från en annan vinkel! Exempelvis från ovan genom en luftballongtur över bron, Kalmarsund och Öland (kl. 14.00-18.30). Eller från vattnet med en tur på MS Solsund mellan Kalmar och Färjestaden. Turen tar cirka 1 timme och ombord finns även räkmackor och god dryck.

I hamnen spelas även livemusik under kvällen (från kl. 19), en gatucirkus underhåller (kl. 17-17.30) och, kanske det häftigaste av allt, en eldshow och ljusregatta med småbåtar med start runt kl. 18.45.

Nu ser vi till att fira jubilaren ordentligt, och ser fram emot minst 50 år till!

Du hittar hela programmet för firandet här.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.