Händer på ön

8 måsten under Konstnatten – Ölands Skördefest 2022

Skördefesten närmar sig med stormsteg, en av årets absoluta höjdpunkter om du frågar mig. En öländsk sommar i all ära, men det är något alldeles extra magiskt när Ölands färger skiftar från grönt till gult, orange och rött och hela ön pyntas med pumpor, höbalar och tusentals marschaller och ljus.

På fredagen den 30 september är det dags för Konstnatten, som är ett måste under Skördefesten. Här håller utställare, restauranger, gårdar och fler öppet till midnatt eller senare och du kan åka runt mellan de upplysta, mysiga byarna i höstmörkret. Mysigare blir det inte!

Men det kan vara en djungel att navigera bland alla medverkare, och svårt att veta vilken rutt man ska lägga upp, så därför tänkte jag hjälpa dig lite på traven! De flesta som medverkar i Konstnatten håller till på södra ön, och det är där jag har valt att hålla mina favoriter.

Under fredagen finns även möjligheten att åka en hop-on hop-off buss som faktiskt råkar stanna vid nästan alla mina favoriter, med start på Träffpunkten Färjestaden med stopp vid Färjestaden hamnplan, Eriksöre, Vickleby (Capellagården), Stora Frö (Ölands Örtagård), Mörbylånga och sista hållplats i Kastlösa.

1. Eriksöre Bygata

Strax söder om Färjestaden ligger den mysiga lilla byn Eriksöre med sin drygt 250 meter långa bygata. Här är det full fart varje Skördefest med utställare och matvagnar längs med hela gatan, och gårdar och trädgårdar som öppnar upp helgen till ära. Överallt finns hantverk, delikatesser, ett helt hus fullt av pumpor, mat och mycket mer.

De håller öppet sent (midnatt) och är väl värt ett besök dag som kväll. Men räkna med mycket folk, det är populärt i Eriksöre! Så pass att de utökat antalet parkeringsplatser rejält under helgen.

2. Färjestadens hamn

Färjestaden är ett självklart stopp under Skördefesten, ännu mer så i år när Ölandsbrons 50 års firande även håller till här just på fredagen. Här finns det goda bagerier och fik, som Fredriks Bröd & Bakverk med sina otroligt goda kanelbullar (och som i år även tar fram en Ölandsbrobakelse) och ÖlandsChoklad med sina fantastiska praliner. Här finns mysiga restauranger som Seasalt Kitchen och det senaste tillskottet Epok. Här finns hantverk och en fantastisk utsikt över sundet och Ölandsbron.

Läs mer om firandet av Ölandsbron och schemat för kvällen här.

3. Capellagården (Vickleby)

I Vickleby ligger denna mysiga trädgård där du kan vandra runt bland allt möjligt under Skördfesten. Köp på dig kryddor och annat gott, drick varm äppelmust, botanisera bland all världens äppelsorter, kika på hantverk och vandra omkring och njut av atmosfären. Marschallerna leder dig till det ena äventyret efter det andra.

4. Kastlösa

I Kastlösa händer det mycket under Skördefesten och Konstnatten. Konstnärligt glas finns hos Kastlösa Glashytta och vackert stöpta stearinljus i alla dess former (inklusive jultomtar) finns hos Stickobrinn där du går upp via den ljusupplysta uppfarten. Kastlösa bygata vaknar till liv och längs med huvudvägen finns även massvis med gallerier och ateljéer.

5. Mörbylånga

I Mörbylånga anordnas under Skördefesten en ostfestival (fre 10-20, lör 10-18) där du får chansen att provsmaka och handla all god ost du kan tänka dig. En mysig liten festival på torget som är väl värd ett besök. I Mörbylångaparken hålls marknad och loppis också.

6. Ölands Örtagård (Stora Frö)

Botanisera bland 300 kryddblandningar men även delikatesser som marmelader, glögg, drycker, vinäger, oljor, teer och mycket mer! Här går smaklökarna bananas och du får chansen att fylla på skafferiet inför helgen. Supermysigt och gott på samma gång, inte att missa!

Foto av Emma som doftar på Ölands Örtagårds kryddblandningar

7. Norrgårdens Gårdsbutik

Hos Norrgården i Ventlinge kan du inte bara köpa lokala grönsaker och råvaror, du kan även ge dig in i deras majslabyrint om du vågar! Du kan också spana in den årliga löktavlan som står här, en Skördefestsklassiker gjord på rödlök, gul lök, vitlök och purjolök bland annat. Vad blir motivet i år?

8. Kroppkakor

Kanske inte ett tvång just under Konstnatten egentligen, då de bästa kroppkakorna hittas norrut (hos Evas Kroppkakor i Köpingsvik och Ninnis Kroppkaksbod i Källa). Men vad vore en Skördefest utan minst en portion kroppkakor? Vad vore egentligen ett besök på Öland utan att äta kroppkakor? Ett måste, helt klart!

Hur äter du dina kroppkakor?

Vilka är dina absoluta måsten och favoriter under Skördefesten och Konstnatten?

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.