Händer på ön,  Smultronställen

Öländsk historia på Ölands Museum Himmelsberga

I den lilla radbyn Himmelsberga på östra Öland ligger Ölands Museum, ett friluftsmuseum som tar dig tillbaka i tiden.

Vandra runt, kliv in i de gamla husen från 1700- och 1800-talet och upplev den öländska landsbygden som den en gång var. Här får du en inblick i hur livet var för de människor som förr bodde här, även om mycket lämnas åt ens fantasi. Hälsa på alla de djur som går runt här, bland annat linderödssvin, gutefår, göingegetter och öländska höns.

Här råder lugnet, så låt ditt besök ta sin tid och upptäck alla delar av området. Du börjar i handelsboden, där du betalar entrén på 80 kr (barn 10-15 år 40 kr). Här hittar du även hantverksprodukter och böcker, gammeldags karameller i lösvikt och öländska matvaror. En perfekt start på ditt besök!

Ta en paus i Kaffestugan där du kan slå dig ner ute på den vackra gården, eller inomhus om vädret inte är på din sida. Här finns hembakade kakor och vetebröd, men även matpajer, smörgåsar och annat gott att tugga på.

På andra sidan gatan hittar du Konsthallen och gallerierna, för den som även vill njuta av lite konst, och mer historia, under sitt besök. Här hålls fyra utställningar per år; Påskutställning, Vårsalongen, Sommarutställningen och Skördefestutställningen. Konsthallen invigdes år 2000 av ingen mindre än vår kung Carl XVI Gustaf.

Här finns som du märker något för alla; öländsk historia, ett lugn, djur, fika och konst. Ölands Museum har helgöppet fram till 31 maj, sedan öppet dagligen fram till 31 augusti när de har öppet helger fram till och med oktober. Du hittar hit genom att köra österut från Rälla, eller västerut från Långlöts kyrka.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.