Händer på ön,  Smultronställen

En midsommar på Öland

Snart är det Midsommar igen med allt vd det innebär. Sill och färskpotatis, blommor i håret och dans runt Midsommarstången. Och vart är det mysigare att fira än på Öland?

Inget slår en Midsommar på Öland om du frågar mig! De vackra vallmofälten, världens godaste öländska jordgubbar och ön som på riktigt öppnar upp för säsongen.

Att plocka jordgubbar är väl ett måste, och de öländska jordgubbarna är väl de godaste! Jag har tidigare skrivit om självplock i Björnhovda, men även Sturessons Lantbruk i Karlevi har självplock har jag hört!

Är det ett klassiskt Midsommarfirande du är ute efter så finns det lite här och var runt på ön.

Böda Sand hålls ett traditionellt midsommarfirande för hela familjen med dans och lek, hjälp till att klä midsommarstången och låt barnen leka med Bödde.

Bild lånad från Böda Sand

I Lopperstad kan du ta en traktorfärd till blomplockning vid kl 13.30 med dans vid kl 15.00.

Riff i Borgholm byggs ett stort festivalområde där, enligt de själva, Ölands största midsommarfest anordnas. Två scener, fyra artister, fyra DJs, streetfood, öltält och mer. Biljett krävs.

Hotel Skansen i Färjestaden kan du njuta av en klassisk midsommarlunch kl 12-15 md matjessill, sill, laxar av olika slag, rostbiff, färskpotatis, ägg, ostar och glömmingetårta. Allt för 349 kr/person, 129 kr för barn t.o.m 12 år.

Borgholms butiker har öppet på midsommarafton kl. 10-14 samt midsommardagen kl. 10-16. De har i helgen även premiär för söndagsöppet kl. 11-16.

Men Midsommar är även startskottet för många restauranger och caféer på ön, som nu öppnar för säsongen.

ÖlandsChoklad tog förra året över lokalen efter Våfflerian, på baksidan av ÖlandsChoklad. Där öppnar de nu upp nya, snygga Strandbaren med premiär på Midsommardagen. Där kommer de ha sin glasslucka, men även servera drinkar och lättare mat, bland annat tacos. Här kommer i alla fall jag hänga i sommar!

Seasalt Kitchen, en kortare stenkast från ÖlandsChoklad, har tagit över grannlokalen efter att Humleboden flyttat till Borgholm, och öppnar nu upp Seasalt goes Glassit där de serverar, ja, glass! Men även Grännakarameller.

Bild lånad från Seasalt Kitchen

Vi fortsätter vidare på hamnplan i Färjestaden, till Fredriks Bröd & Bakverk, som efter Midsommar håller öppet varje dag kl. 7-17 fram tills skolorna startar igen.

Borta vid Talludden i Färjestaden slår nu Barefoot by the Beach och Waffles by the Beach äntligen upp för säsongen! Bästa läget i Färjestaden med fantastiska solnedgångar över sundet och Ölandsbron.

Vi förflyttar oss norrut och stannar först till i Borgholm där Hotell Borgholm nu öppnat upp sin sommarbistro i sin mysiga örtträdgård.

Fortsätter vi lite till hamnar vi i Köpingsvik, där nykomlingen KorvOlle nu slagit upp dörrarna längs med vägen. Här fokuseras det på korv, och jag har redan planerat in minst ett besök i sommar!

Bild lånad från KorvOlle

I Alböke, strax norr om Köpingsvik, vandrar kamelerna omkring på Alvaret, och från och med veckan efter Midsommar (från 27 juni till 12 augusti) kan du hälsa på, klappa och rida på kamelerna`på Kamelranchen.

I Djupvik, med fantastisk utsikt över stranden och vattnet, ligger restaurangen Elise. Här serveras kreativa mellanrätter att välja mellan, samtidigt som man njuter av solnedgången. Öppnar upp för säsongen under midsommarveckan.

Gelato & Biscuits, som ligger både i Sandvik och Byxelkrok, har nu öppnat upp för säsongen med sin fantastiskt goda glass! Välj bland gelato och sorbeter, i bägare eller våffla, och slå dig ner på stenkusten och njut!

Mitt sista tips som nyligen öppnat för säsongen är Lammet & Grisen, som ligger strax väster om Löttorp. I en otroligt fin och mysig vit stenlada kan du slå dig ner längs med bänkar och bord, plocka på dig allt möjligt gott från tillbehörsbuffén och sedan gå till stekbordet och välja och vraka bland olika köttbitar av just lamm och gris. Otroligt gott!

Hur firar du din Midsommar på Öland?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.