Made on Öland,  Smultronställen

Ljus för alla tillfällen hos Stickobrinn i Kastlösa

I konstnärsbyn Kastlösa på sydvästra Öland hittar du ljusstöperiet Stickobrinn som tillverkar långsamma stearinljus i alla dess former.

Hos Stickobrinn finns allt från de klassiska antikljusen till stearinljus i former av ägg, droppar och stjärnor. Till jul tittar tomtenissarna fram på ljusen och julgransljusen plockas fram. Det finns helt enkelt ett ljus för alla årets tillfällen! Och färgerna varieras efter säsong.

Första gången jag besökte Stickobrinn var under Skördefesten för ett par år sedan. Vi kom fram till Kastlösa när mörkret hade lagt sig, och tur var väl det! För när vi kom fram, till fabriksbutiken som ligger precis bredvid det gamla stationshuset, med hundratals tända stearinljus längs gången från infarten till butiken, så fick jag nästan gåshud! Så fruktansvärt vackert och stämningsfullt!

I den lilla fabriksbutiken var det full fart och proppat med folk, men jag fick med mig lite tomteljus hem och jag var mer än nöjd, och det var där det startade! Sedan har det blivit både stjärnljus och äggljus, i lila, grönt, aprikost och vitt. Länge höll jag på att tända dem, ville ha dem som prydnad och inte slösa upp dem. Men de är ju tillverkade för att avnjutas tända, så till slut fick de komma till sin rätt!

Idag har jag lärt mig att ljusstöperskan bakom Stickobrinn, Charlotte, brinner för att stöpa ljus (märkte ni min vits där?). Det var hennes mamma som började med ljusstöpning och idag har Charlotte själv tagit över. Och när hon beskriver känslan som infinner sig när hon håller i ett ljummet, nystöpt ljus för första gången, eller håller ett gäng antikljus över handen så att de slår mot varandra och bildar ljuv musik, då blir faktiskt jag också sugen på att stöpa ljus!

Stickobrinns ljus säljs idag dels i deras webbshop, dels i den mysiga lilla fabriksbutiken (som har öppet under utvalda datum) och i självbetjäningsbutiken i en inredd container utanför (som är öppen året om, dygnet runt). Jag har varit både i butiken och containern, och båda är lika mysiga och beslutsångesten infinner sig varje gång! Man vill ha alla ljus, i alla möjliga färger, former och varianter!

Så nästa gång du är på Öland, ta en sväng förbi Kastlösa och ljusstöperiet, och låt en bit omsorgsfullt tillverkat hantverk lysa upp din vardag, även när du lämnat ön!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.