Händer på ön

Allt som händer på Öland i påsk – 2023

Då var påskveckan äntligen här och bara dagar kvar till påsken 2023. Det har blivit hög tid att tipsa om allt som händer runt ön under långhelgen!

Färgglada hönsfjädrar, gula kycklingar, luriga påskharar och ägg i alla regnbågens färger. Påsken är här, och förhoppningsvis snart även våren med den. Det är svårt att slå en högtid som sprakar av färger, när solen tittat fram och vi alla får unna oss lite påskgodis (eller hur?).

Till att börja med så är jag otroligt spänd över att få berätta, även om det inte längre är en ny nyhet, att gänget bakom Skördefesten nu även drar igång Påskön Öland där de tillsammans med oss firar påsken med ägg, kycklingar och påskkärringar som syns runt på ön i mysiga trädgårdar och byar, gallerier, restauranger med mera. Alla aktiviteter ser du på Påskön Öland, men här kommer ett gäng av mina personliga favoriter!

Men först en sammanfattning, om du inte hinner läsa allt:

Södra Öland

 • ÖlandsChoklad – För goda praliner och ramslökspizza.
 • Paradisverkstaden – Måla ägg och kika på vacker keramik.
 • Hotel Skansen – Påskbuffé för hela familjen, och kanske lite relax!
 • Ölands Köpstad – Clownen Mike, påskkärringar och ansiktsmålning.
 • Ölands Kvalitetsprodukter – Öppnar upp sin butik i Färjestaden efter en paus.
 • Gårdby Kafé & Lanthandel – Mysig fika, förhoppningsvis i trädgården.
 • Fröken Frankenstein – Chokladpraliner och annat gott.
 • Stickobrinn – Ljus i vårens färger.
 • Fredriks Bröd & Bakverk – Frukostfrallor och goda bullar.
 • Grönhögen – Äggjakt i årets Ölandsby.
 • Fågelvägen – Äggjakt hos deltagare längs östkusten.

Norra Öland

 • Ölands Museum Himmelsberga: Utställningar, mat och konstäggjakt.
 • Borgholm: Shopping, godisregn, påskparad och mycket mer!
 • Borgholms Slott: Leta drakägg och drakguld, eller kika på utställningen Rockruinen 50 år.
 • Mellböda Gård: Megaloppis och 2D-café.
 • Trollskogen: Magiska trollskogen anordnar massvis av aktiviteter för barnen.
 • Löttorp: Påskyra i Löttorp.

Södra Öland

Äggpraliner och ramslökspizza hos ÖlandsChoklad.
I hamnen i Färjestaden finns en av påskens självklara stopp – ÖlandsChoklad. Här har de nu plockat upp sina färgglada, mumsiga äggpraliner i olika färger, smaker och storlekar. Jag har (än så länge) hunnit testa hallon – mums!
De serverar dessutom, självklart, sin goda scrocchiarella, med gästspelande Ramslök och sparris!

Öppet tors-sön kl 11-21, mån kl 11-18.

Påskpyssla på Paradisverkstaden.
Vi fortsätter i Färjestaden med vackra inredningsdetaljer och öländska hantverk hos Paradisverkstaden. Förutom att botanisera bland allt vackert kan barnen påskpyssla och måla sitt eget keramikägg.
Fredag och lördag kl. 10, 11 och 12. Anmälan krävs, 200 kr per ägg och person.

Påskbuffé för hela familjen på Hotel Skansen.
I påsk kan du njuta av en dignande påskbuffé hos Hotel Skansen i Färjestaden. Långfredag till Påskdagen dukas det upp sill, gubbröra, lax, ägg, kyckling, rostbiff, lamm och mycket annat gott. Serveras fre-lör kl. 12-20 samt sön kl. 12-18. 495 kr/vuxen, 195 kr/barn 4-12 år.

Kanske kan du passa på att kombinera påskbuffén med en avkopplande stund I deras relaxavdelning med inomhuspool, bastu och bubbelpool utomhus?

Aktiviteter för barnen i Ölands Köpstad.
Ta med barnen till Ölands Köpstad i Färjestaden i påsk! Invigning på Skärtorsdagen då alla barn som kommer utklädda till påskkärringar och poserar på en gruppbild får ett påskägg med godis! På långfredagen kl 12 kommer clownen Mike och på Påskafton kl 11-15 kan alla barn få ansiktsmålning!

Passa på att handla påskens godsaker hos Ölands Kvalitetsprodukter.
På Skärtorsdagen 6 april öppnar Ölands Kvalitetsprodukter upp sin butik i Färjestaden igen efter en stunds paus. Här hittar du massor av gott, allt från kött till kryddor, dryck och godis!

Fika och godsaker hos Gårdby Kafé & Lanthandel.
Vi tar oss österut till Gårdby, där du hela påsken kan ta en fika, förhoppningsvis utomhus i solen i deras mysiga trädgård, hos Gårdby Kafé & Lanthandel. Här varieras den varma chokladen efter säsong som du serveras med chokladgodis och skumhare!

Bild lånad av Gårdby Kafé & Lanthandel

Ännu mer choklad hos Fröken Frankenstein.
Vi stannar kvar i Gårdby och stannar till hos chokladmakaren Ebba på Fröken Frankenstein. Här finns påskens chokladpraliner att köpa hem i fina askar, men även massvis av annat gott i chokladväg.

Öppet tors 6 april – lör 8 april kl 12-15.

Ljus i vårens färger hos Stickobrinn.
Vi tar oss tillbaka västerut till Kastlösa där vi stannar till hos ljusstöperiet Stickobrinn. Deras fabriksbutik är inte öppen i påsk, men här finns deras självbetjäningsbutik som är öppen året om, dygnet runt. Här finns ljus i alla dess former i vårens fantastiska färger.

Fika hos Fredriks Bröd & Bakverk.
Om det är ett ställe på Öland som jag tjatar (eller ja, tipsar om, så klart!) lite extra mycket och ofta, så är det Fredriks Bröd & Bakverk i hamnen i Färjestaden. Att vi är här ofta är nästan en underdrift, men helt klart rimligt. Här hittar du inte bara frukostfrallor och annat bröd utan supergoda bullar och bakverk, självklart med lite påskfeeling under helgen.

Öppet Skärtorsdag kl. 07-17, Långfredag och Påskafton kl. 07-15, Påskdagen kl. 08-15 samt Annandag påsk stängt.

Äggjakt i Årets Ölandsby Grönhögen.
På Påskafton blir det äggjakt i Grönhögen för alla barn (varför får aldrig vuxna vara med på äggjakt?). Jakten börjar kl 11 då kartan hämtas ut vid lekplatsen/ugnen vid Nybovägen/Badvägen.

Påsktävling med äggjakt längs Fågelvägen.
På sydöstra ön finns Fågelvägen, en kuststräcka på 50km från Gårdby till Ottenby med fornborgar, fågellokaler, runstenar, kvarna med mera. Här anordnas i påsk en äggjakt där tre vinnare vinner 2 biobiljetter var. Äggen finns gömda hos utvalda deltagare längs vägen där du ska leta efter bokstäver att skriva på tävlingstalongen.

Tävla 7-9 april kl. 10-16 hos:
Blå Porten, Alby
Viaalby, Alby
Cleotösens lamm
Nordqvist Nötkött, Skärlöv
Hulda AB hos Nordqvists Nötkött, Skärlöv
Mellby Ör Inn, Mellby
Peter Nilsson och Lena Wikström, Mellby
Naturum, Ottenby

Norra Öland

Äggjakt, utställningar och pysselverkstad på Ölands Museum Himmelsberga.
Under Långfredagen och Påskafton finns utställare på plats som visar både hantverk och mat. De har även pysselverkstad för alla barn. Vill du kombinera en utställning med en kul lek för hela familjen finns även 10 unika konstägg gömda på området där du kan gå på äggjakt den 7-10 april, med ett litet pris till den som hittar alla ägg. Handelsboden och Kaffestugan är självklart öppna de också!

Öppet kl. 11-16.

Påskfirande i Borgholm.
I Borgholm anordnas aktiviteter för liten som stor under påsken, som mest på Påskafton. Förutom shopping och restauranger är förra årets succé tillbaka – äggjakt! Hämta kartan på torget från kl 10 och leta efter gömda ägg i stan med chans att vinna fina priser (från 18 år, eller med målsman).
Det blir även påskparad med Tupp Tupp-tåget där alla som vill klä ut sig är välkomna att vara med. Samling utanför Café Bönan på Hörnet kl 13.
Det finns även hoppborgar och godisregn på torget (kl. 15) och ett fotobås för alla fotosugna.

Öppet Skärtorsdag kl. 10-18, Långfredagen kl. 11-15, Påskafton kl. 10-16, Påskdagen kl. 11-15 samt Annandag Påsk kl. 11-15.

Sagoäventyr för barnen på Borgholms Slott. Succén från förra året är tillbaka där barnen kan hjälpa draken att hitta sina drakägg runtom på slottet, eller Drakborgen om du så vill. I år finns även aktiviteten för de lite äldre barnen, Jakten på drakguldet, där de med en karta och lyssningsamulett får leta efter symboler som ska öppna upp drakens kista. Utöver det finns utställningen Rockruinen 50 år och som alltid guidade turer.

Bild lånad av Borgholms Slott
Borgholms slott

15-årsjubileum på Mellböda Gård.
Vi tar oss vidare norrut och hamnar på Mellböda Gård som i år firar 15 år och under påsken firar med megaloppis och äggjakt. Missa inte heller deras häftiga 2D-café!

Påsklov i Trollskogen.
Uppe vid Byxelkrok, nästan så långt norrut du kan komma på ön, ligger den magiska Trollskogen. Här finns massvis att göra för de små under påsklovet. Påskpyssla (5-6 april), bygg en fladdermusholk eller varför inte gå en Trollskogsguidning eller leta vårtecken i skogen. Det är bara lite av vad som händer här! Tipsrunda, Trollskogsbingo, korsord, pyssellåda, träffa Morris Mård – listan kan göras lång. Du hittar all info här.

Öppet onsdag – söndag kl. 10-15.

Påskyra i Löttorp
I Löttorp händer det massvis i påsk! Påskkärringrace, påskquiz, färglägg påskharar, Miss Blåkulla och Äggroulette på Kalk. På Långfredagen och Påskafton finns något för liten som stor i Löttorp. Du hittar hela programmet här.

Vad hittar du på på Öland i påsk?
Som sagt, detta var bara ett urval med mina favoriter, men många fler aktiviteter hittar du hos Påskön Öland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.