Händer på ön

Öland 2023 – Året som varit.

Med snart bara timmar kvar av 2023 är det hög tid att se tillbaka på året som varit.

Ett år som kanske är omöjligt att sammanfatta i ett blogginlägg, men jag tänkte ge mig på ett försök att i alla fall sammanfatta några av de händelser under året som berört mig lite extra på något sätt, även om jag garanterat kommer missa någonting.

Januari.

Låt oss börja där vi alltid börjar, hos Fredriks Bröd & Bakverk. Här börjades det med semlor redan i januari och jag hittade min nya favoritsemla! Och tur är det väl då att Fredriks börjar med semlor redan 2 januari!

Dessutom stängde Norrings Crêperie porten för sista gången. Sorgligt…

Februari.

Men redan i februari meddelade Hotell Borgholm att de skulle öppna upp Boulangeriet med paret Norring, med bakverk, lättare luncher och annat smått och gott!

Bild lånad av Hotell Borgholm

Mars.

Fössta tossdan i mass. Det får man inte glömma! Och så meddelar Crêperie & Logi att de tar över stafettpinnen att servera galetter och crêpes på Möbleri Mittbrodts innergård!

April.

Alla reste till Påskön Öland med äggjakt i Himmelsberga, tuppen Borge på Stora torget i Borgholm och ägg i alla hörn och vrår!

Och Boulangerie by Hotell Borgholm slår upp dörrarna lagom till påsk!

I Borgholm hade vi en jubilar som firade 50 år – Borgholms slottsruin! Inte som slottsruin då, så klart, men som rockruin då det var 50 år sedan första rockkonserten hölls här. Och visst håller ni med om att det fortfarande är Sveriges coolaste konsertlokal?!

Foto över Borgholms slott med en trädgren i förgrunden
Borgholms slott

Maj.

I maj kunde vi äntligen stilla vårt crêperie-sug igen när Crêperie & Logi, med ursprung på Gotland, öppnade upp i Norrings Crêperies gamla lokaler.

På ett mer personligt plan fick jag äran att få några av mina Ölandsbilder uppvisade i Bingolotto under våren, samt få vara med och skriva ett Ölandsreportage, ”24 timmar på Öland”, i magasinet Nytt Boende.

Juni.

Sommaren kom och KorvOlle kom till stan, rättare sagt till Köpingsvik där deras senaste filial öppnade upp med över 20 olika korvar att välja mellan på menyn. Från rätt klen till JÄTTEstark!

Fler nyöppningar blev det när Seasalt Kitchen tog över Humlebodens gamla lokal i Färjestadens hamn och öppnade glasskiosken Seasalt goes Glassigt! Gungor, murgröna och goda glassar från Sänkdalens Glass.

Och nyheterna i Färjestadens hamn fortsatte med ÖlandsChoklad på Midsommardagen expanderade och öppnade upp Strandbaren med skönt häng med världens bästa utsikt över vattnet!

Juli/Augusti.

Jag upptäckte, för mig, nya smultronställen som gjorde mig glad! Fick äntligen chansen att besöka Café Mejeriet i Vickleby som öppnade upp igen efter några års paus. Hittade även mysiga caféet Våran Bakgård i Borgholm som ligger på, ja, ägarnas lummiga innergård, samt trevliga Ellas Gårdscafé i Runsten hos härliga Anna-Karin och Håkan som bor på gården.

Café Mejeriet
Våran Bakgård
Ellas Gårdscafé

September/Oktober.

Sommaren kom och gick, lika snabbt som alltid, och det var äntligen dags för årets höjdpunkt – Skördefesten. Invigning i årets Ölandsby Grönhögen, Konstnatten lyste upp öns gårdar och över hela ön pågick runt 900 aktiviteter hos drygt 400 utställare. Ett nytt stopp för mig blev Pappi´s Chilli som jag velat besöka länge, och det var det flera som ville!

November.

I november fick jag äntligen se norrsken över Öland, om än rätt svagt. Mäktigt!

Det var också dags att testa något nytt, och Mitt Öland blev med nyhetsbrev! Eller Ölandsbrev som jag nu valt att kalla det.

Jag förälskade mig dessutom totalt i saffranskringlorna från Fredriks Bröd & Bakverk! Mums!!

December.

I december testade jag ännu en ny grej och drog igång Mitt Ölands julkalender där kronhjorten Gert letade efter jultomten på Öland, med Ölandstips varje dag fram till julafton. Funderar redan på andra varianter av julkalender för nästa år. Skulle ni vara sugna på det?

Julmarknaderna och julborden var redan i full gång! Den mysigaste marknaden jag var på var i och för dig redan i november, på Ölands Museum Himmelsberga.

Ölandsgårdens mysiga plats på Ölands Museum Himmelsberga

Den 10 december fyllde Gårdby Kafé & Lanthandel 100 år. Så häftigt! Och det firade dem med kalas hela dagen. Stort grattis Gårdby!

Några dagar senare invigde Hotel Skansen sin nya, uppvärmda utomhuspool för sin relaxavdelning. Här blir det garanterat snart ett besök för mig!

Nu återstår bara nyårsfirandet av 2023. Hoppas du har det trevligt, oavsett vad du ägnar dig åt, och att du får ett riktigt fint 2024!

Vad är ditt favoritminne från året som gått?

@mittoland.se på Instagram

Gott nytt år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.