Smultronställen

9 mysiga tips för kalla vinterdagar på Öland

En vinter på Öland kan vara alldeles, alldeles underbar, men den kan också vara kall och blåsig med en vind som riktigt biter tag i en.

Den öländska naturen är fantastisk, oavsett säsong och årstid, men ibland vill man bara hålla sig varm och stanna inomhus i största möjliga mån.

Därför vill jag tipsa om 9 mysiga tips för kalla vinterdagar på Öland.
Och som vanligt, självklart finns det mer att göra på Öland en kall dag än detta, men ville ge er mina största favoriter.

1. Njut av spa och relax på Hotel Skansen

Som bilden visar, är det kanske inte en helt och hållet inomhusaktivitet, men det är så klart upp till dig! På Hotel Skansen i Färjestaden kan du koppla av på deras relaxavdelning där det finns en mindre pool, ett varmbad (utan bubblor), stolar att halvsomna i, bastu i mysig bastustuga utomhus (finns även inomhus), en jacuzzi utomhus och deras nyinvigda uppvärmda pool utomhus.

Du kan också beställa in snacks och lättare mat att tugga på i relaxen, samt dryck. Eller varför inte passa på att unna dig en behandling när du ändå är här. Entré till relaxen kostar 320-420 kr per person beroende på dag, men de kör även onsdags-AW kl 16-19 eller 19-22 för 249 kr per person, och då ingår även en wrap och ett glas vin!

2. En god fika på Fredriks Bröd & Bakverk

Har du vägarna förbi Färjestaden är det obligatoriskt att stanna på Fredriks Bröd & Bakverk – det är sen gammalt! Känner ni inte till det sedan tidigare så är det ett prisvinnande bageri i Färjestadens hamn som gör världens godaste bröd och bullar. Mina favoriter är valnötsfrallan, smörfrallan, kanelbullarna, kokostoscan och saffransbullarna (kring jul).

Här kan du inleda dagen på bästa vis med en god frukost med deras färdiga frallor där det finns minst 7 olika sorter att välja mellan. Eller ta dig hit för en fika och välj mellan bullar, bakelser eller en hederlig chokladboll, och massor av mer gott!

3. En värmande varm choklad på ÖlandsChoklad

ÖlandsChoklad har sitt mysiga hamncafé nere i Färjestadens hamn, där man kan värma sig med en kopp varm choklad, men även deras goda surdegspizzor, en smakrik soppa, världens godaste chokladpraliner, fika och, om du kanske inte är så frusen, faktiskt även glass! Beställ delitallrik till fredagsmyset, eller slå dig ner här på en torsdags-AW när de stänger kl 21. En stor favorit hos mig där jag gärna hänger så ofta jag kan.

De har även växt sig större över bron, med sin Bistro i Kalmar med samma utbud som i Färjestaden.

4. Kika på vacker keramik hos Paradisverkstaden – och ät crêpes!

Paradisverkstaden har med sin vackra keramik tagit sig utanför Ölands gränser och lite satt Öland på kartan hantverksmässigt. I den stora vita villan när du precis kör in i Färjestaden (om du kommer från brohållet) huserar familjen Paradis med sina vackra skapelser av vaser och krukor, koppar och muggar, fat, ljusstakar och klassiker som Fröhus, Kronärtskocka och rakubrända keramikägg.

Här kan du även slå dig ner för en söt crêpe eller en matig galette hos Crêperie de Paradis som precis smygöppnat, med storpremiär på crêpens dag den 2 februari.

5. Dreja hos Lotta Sjöberg i Färjestadens Hamn

Om du känner för att göra något med händerna och vara lite kreativ, så kan du testa på att dreja hos Lotta Sjöberg i Färjestadens hamn. Lotta guidar dig i processen att ta fram en liten skål eller vad ni än kommer fram till. En kul aktivitet för gammal som ung. Känner du inte för att kladda ner händerna går det minst lika bra att strosa omkring här och spana in all vacker keramik i regnbågens alla färger.

6. Shoppa loss i Färjestaden och/eller Borgholm

Fönstershopping eller dags för nya inköp, eller vill du kanske bara fly kylan för en stund? Både i Färjestaden och i Borgholm kan du fördriva lite tid med en stunds shopping. I Färjestaden ligger lilla shoppinggallerian Ölands Köpstad med diverse butikskedjor men även Ölands Sport och Sko Dej. I Borgholm är stan en utomhusgalleria där kedjorna lyser med sin frånvaro, men där charmiga butiker som Hantverket i Borgholm och Butik Öland.

7. Bada och plaska på Borgholms Badhus

I Borgholm hittar du Borgholms Badhus, som tillsammans med Åkerbobadet i Löttorp är öns två enda simhallar, om jag inte har fel. Att åka till simhallen är en perfekt aktivitet för en kall vinterdag. Att värma sig inne i simhallen, kanske till och med i bubbelpoolen, och leka i vattnet är roligt för både barn och vuxna. Jag har faktiskt inte besökt badhuset än, men det står på min lista!

8. Värmande choklad och burgare på Kalk i Löttorp

Har du vägarna ännu längre norrut ligger Kalk i Löttorp som, bland annat, serverar gourmetburgare, serverar även dem en värmande kopp varm choklad som passar sig lite extra bra så här i vintertider. Här kan du dessutom njuta av den framför brasan, så dubbelt upp med mysfaktorn helt enkelt! Du får den även med nyvispad grädde och marshmallows, som pricket över i:et. Kan det ens bli bättre?

Ibland kanske man vill trotsa kylan och ge sig ut i det öländska landskapet för vintriga aktiviteter.

9. Skridskor på Alvaret

Även om jag faktiskt aldrig testat det, då jag faktiskt inte ens äger ett par skridskor längre (mina, eller den ena rättare sagt, blev snodd på gymnasiet.. Så någonstans åker någon runt med min ena skridsko!) så kan man faktiskt åka skridskor på ett isigt Alvar. Jag menar, jag kan inte tänka mig något mer mysigt än att packa en liten picknickkorg med smörgåsar och kanelbullar från Fredriks Bröd & Bakverk och en termos med varm choklad, kanske från ÖlandsChoklad, och ge sig ut på ett vintrigt Alvar med skridskorna. Så mycket bättre än att ge sig iväg till någon allmän ishall eller konstgjord isrink. Det är nästan så att jag måste införskaffa mig ett par skridskor, bara för att. Men har du ett par skridskor, åk dit! I närheten av Möckelmossen, precis bakom Resmo Krukmakeri, har jag fått tips om bra ställe för skridskoåkning.

Vad gör du helst en kall vinterdag på Öland?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.