Vad du inte får missa på Ölands Skördefest 2023!
Det är äntligen dags för en av årets, om du frågar mig, största höjdpunkter – Ölands skördefest! I dagarna fyra (plus lite till) bjuds vi på en höstfin ö pyntad med höbalar, pumpor och marschaller som lyser upp gårdar, gator och torg. Det är dags för de 200 000 besökarna att besöka någon av de 400 deltagarna och deras runt 900 aktiviteter.
Jag har under de senaste åren alltid skrivit en bit om Skördefesten och tipsat om vad som händer från norr till söder. Är du nyfiken på vad jag skrivit om tidigare finns följande tidigare inlägg:
- Ät dig genom Ölands skördefest 2022
- 8 måsten under Konstnatten – Ölands skördefest 2022
- Ölands skördefest 2022
- 12 tips (måsten) inför Skördefesten (2021)
- Ölands Skördefest 2021
Även om mycket av det jag skrivit om tidigare fortfarande är aktuellt, så känner jag att skördefesten är en så pass viktig händelse på ön, och för mig, att det förtjänar minst ett inlägg per år. Även om jag ibland upprepar mig och tjatar om vissa favoriter.
I år har jag dock bestämt att skriva om mina absoluta personliga favoriter, som jag själv mest troligt kommer att besöka. För jag måste erkänna, att skördefesten främst är södra Öland för mig. Därför har jag inte så bra koll på vad som händer norrut eller vilka stopp där som är bäst. Men är det på södra, och mellersta för den delen, ön du vill befinna dig, då har jag mina absoluta favorittips till dig här som du faktiskt inte får missa! Är du nyfiken på allt som händer på ön, finns hela schemat och alla deltagare att hitta på Ölands Skördefest.
En kort guide till Ölands Skördefest
Har du kanske aldrig varit på Ölands Skördefest? Ett extra stort välkommen hit, i så fall! Ölands Skördefest är Sveriges största skördefest och hit kommer som sagt runt 200 000 besökare till 400 deltagare med cirka 900 aktiviteter att välja mellan. Så du förstår säkert att det är omöjligt för mig att skriva om alla här!
I år hålls skördefesten för 26e året och hålls som alltid vecka 39 som i år är 27 september till 1 oktober. Invigningen sker på onsdagen i årets Ölandsby, som i år (vinnaren från 2022) är Grönhögen, innan skördefesten drar igång på riktigt på torsdagen. Fredagen är helgens enligt mig största och bästa dag, med Konstnatten där många deltagare håller öppet till midnatt, vissa till och med längre. Även på lördagen håller många öppet till sen kväll innan avslutningen sker på söndagen.
Mina 7 mest trogna favoriter
Det finns en rad platser på ön dit vi alltid åker, varje skördefest, utan undantag.
1. Konstnatten
Inte en enskild plats i sig, men gör dig själv en stor tjänst och missa inte Konstnatten på fredagen. Massvis med gårdar som öppnar upp, gallerier som ställer ut och god mat i varje hörn och vrå. Dessutom guidar alla tusentals marschaller dig genom natten, som pågår till midnatt eller längre!
2. Färjestadens hamn
Hamnen blir lite extra mysig under skördefesten när den pyntas med höbalar och pumpor. Oavsett skördefest så är detta en av mina absoluta favoritplatser på ön. Här finns många stopp i ett, så att säga. Njut av gott bröd och ännu godare bakverk (som öns bästa kanelbullar) hos Fredriks Bröd & Bakverk. Frossa i choklad på ÖlandsChoklad. Spana på vacker keramik hos Lotta Sjöberg. Ta en lunch på Epok eller Seasalt Kitchen.
3. Eriksöre bygata
Ett självklart stopp i alla år, trots att här alltid är fullproppat med folk. Massvis med utställare med allt från hantverk och kläder till pumpor och mat. Men en väldigt mysig lite bygata att vandra omkring på.
Håller öppet torsdag kl. 10-18, fredag kl. 10-23, lördag kl. 10-22 och söndag kl. 10-16.
4. Capellagården
Här kan du kika på elevernas utställningar, slå dig ner i trädgårdscaféet eller värma dig med en kopp varm äppelmust (så god!) i det upplysta växthuset. Hur mysigt som helst!
Håller öppet torsdag kl. 10-17, fredag kl. 10-00, lördag kl. 10-18 och söndag kl. 10-16.
5. Stickobrinn i Kastlösa
Har på senare år blivit ett självklart stopp! Ljusstöperiet i Kastlösa som är så otroligt mysigt. Jag låter bilden nedan tala för sig själv! Vackra ljus i alla olika former och färger, tomtenissar och höstljus delar plats på hyllorna. Försök stoppa dig själv från att köpa med dig allt – lycka till!
Håller öppet torsdag kl. 12-18, fredag kl. 10-00, lördag kl. 10-20 och söndag kl. 10-14. Självbetjäningsboden är öppen dygnet runt, året om!
6. Norrgårdens gårdsbutik
Gårdsbutiken fylls under skördefesten med så mycket mer än bara ätbart och hantverk. Men här finns även den årliga löktavlan och majslabyrinten – för den som vågar!
7. Ostfestivalen i Mörbylånga
Har det med ost att göra så finns det mest troligt här! Provsmaka alla olika sorters ostar du kan tänka dig! Ostkakor, osttoast – you name it!
Håller öppet fredag kl. 10-20 och lördag kl. 10-18.
6 nya platser att spana in!
Men även jag, som ändå anser mig vara en rätt världsvan skördefestsbesökare, kan hitta nya favoriter. I år har dessa fångat mitt intresse lite extra och lyckats hamna med på listan
1. Ölandsgården i Övra bägby
En upptäckt från skördefesten förra året, om jag inte minns fel. En gårdsbutik som inte riktigt slagit upp dörrarna på fullt allvar än, det kommer i sommar. Men extremt mysig med egen ramslöksolja, goda bakverk, egengjorda marmelader, blomsterarrangemang och mycket mer!
Håller öppet fredag kl. 10-20, lördag kl. 10-18 och söndag kl. 10-15. Övra bägby bygata 35.
2. Våran Bakgård i Borgholm
Precis som det låter är detta ett café som öppnat upp i någons trädgård, väldigt charmigt och mysigt! Här finns både fika och mat och under skördefesten brukar de även grilla både burgare och annat gott.
Öppnar kl. 10 alla dagar, förutom söndag då de öppnar kl. 11, och håller öppet tills det blir öde!
3. Boulangeriet i Borgholm
Hotell Borgholms nyöppnade bakficka, kanske man kan säga, där det erbjuds diverse delikatesser och bakverk. Måste erkänna att jag inte varit här på besök så ofta, men de har definitivt fångat mitt intresse med sina nyfriterade munkar med äpple och vaniljkräm som de utlovat under skördefesten! Drivs av tidigare ägarna till Norrings Creperie.
Öppnar kl. 8 torsdag till lördag och håller öppet sent.
4. Mirabellgården i Mörbylånga
En otroligt mysig gård som säljer italiensk terracotta, är omringad av söta mirabellträd (plommonliknande frukt) och har både fredagsmys och fredagsrys under skördefesten. Här gör de egen marmelad på sina mirabeller, som ska passa bra till ostbrickan.
Håller öppet torsdag kl. 11-17, fredag kl. 11-21, lördag kl. 11-17 och söndag kl. 11-15.
5. Alvarnära i Kastlösa
Här är ett för mig helt nytt ställe som jag blivit väldigt nyfiken på då de ska servera öländska tapas. Hur spännande?!
Håller öppet fredag kl. 10-21 och lördag kl. 10-18.
6. Dyestad bygata
I Dyestad, tvärs österut över ön från Glömminge, bjuder Dyestad bygata på en välsmakande, färgrik skördefest med mat, konst, film och musik vid Kulturdjurhuset. Här kan du till och med ta dig mellan aktiviteterna med häst och vagn! Ett nytt stopp för mig som endast såg bilder härifrån från Öland spirar, och det såg så mysigt ut!
Håller öppet onsdag-torsdag kl. 11-16, fredag kl. 11-00, lördag kl. 11-23 och söndag kl. 11-15.
5 andra tips och måsten
Det finns några andra stopp som är väl värda ett besök!
1. Kårehamns Fisk & Havskök
Om du vill äta en bit god fisk i en väldigt mysig och geniun miljö så är det upp till Kårehamn på östra sidan du ska ta dig. Den lilla fiskebyn med fiskrestaurangen precis vid vattnet och intill båthamnen.
2. Hotel Skansen i Färjestaden
På Hotel Skansen kan du inte bara koppla av i deras relaxavdelning, du kan också äta dig mätt på deras skördebuffé med pumpasoppa, ugnsbakad lax, pepparstekt fläskfilé, brownie och blåbärskaka. Allt för 289 kr/person.
Serveras fredag-lördag kl. 11.30-21 samt söndag kl. 11.30-15.
3. Halltorps Gästgiveri
Vid Halltorps Gästgiveri händer det massor med olika aktiviteter. Handla gott på Halltorps Deli. Njut av en skördefesttallrik med det bästa från Halltorps 5 sekler, strosa runt på knallemarknaden och Ölands internationella ostmarknad eller köp med dig lite lökar från blomsterlöksförsäljningen.
Håller öppet torsdag-lördag kl. 10-21 och söndag kl. 12-15.
4. Mormors i Stora Rör
I Stora Rör finns både Mormors Bistro där du kan få dig en bit god mat med utsikt över vattnet, och Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga där du kan köpa med dig en, eller fem, av Ölands godaste kanelbullar.
5. Albrunna Pumpor
Ingen skördefest utan pumpor, och i Albrunna finns de i alla olika storlekar, former och färger! Till bra pris dessutom. Här ligger pumporna upplagda i högar i den ena vagnen efter den andra och du plockar själv de du tycker om. Välj bland både matpumpor och dekorationspumpor.
Och självklart 8 tips norrut!
Även om jag mest hänger söderut har jag självklart några tips norr om brofästet också som jag tycker är lite extra trevliga.
1. Kroppkakor
Öns bästa kroppkakor hittar du norrut på ön, antingen strax norr om Köpingsvik hos Evas Kroppkakor eller hos Ninnis Kroppkaksbod i Källa. Vilken du har närmst till får nog avgöra!
2. Borgholm
I Borgholm hålls torghandel på stora torget och på lördagen går dockparaden genom stan (start kl. 19.30) följt av de årliga fyrverkerierna kl. 21. I övrigt är ju Borgholm fullt av butiker och trevliga restauranger som Lundgrens Garage, Tack o Bock. Hotell Borgholm och många fler.
3. Solliden
Solliden är otroligt trevligt och mysigt under skördefesten. Gå in på området (entréavgift) där du kan åka traktor på de privata markerna, eller stanna till innan för en fika på Kaffestugan och besök de mysiga små butiksbodarna här.
Håller öppet torsdag-lördag kl. 10-17 och söndag kl. 10-16.
4. Kamelranchen
I Alböke ligger Kamelranchen som i år har öppet under skördefesten för första gången. Här kan du mingla med och rida på kameler mellan kl 10-14. Spana in minimarknaden med hantverk och ät lite våfflor.
Håller öppet lördag kl. 10-16.
5. Byxelkrok
Hamnen i Byxelkrok är nog minst lika mysig under skördefesten som sommartid. Har faktiskt aldrig tagit mig upp till Byxelkrok under skördefesten, vilket är synd. Här pyntas hamnen med ljus och det kokas både hummer och krabba.
6. Löttorps skördeyra
I Löttorp händer det mycket under skördefesten, även om jag faktiskt inte heller varit här just på hösten. Besök den 100-åriga marknaden på torsdagen, se den tyngsta pumpan koras under lördagens pumpatävling eller spring pumpalöpet under familjesöndagen.
7. Pappi´s Chilli
Ölands chiliodling på norra Öland där du kan köpa både såser och kryddor av gårdens chilli. Exempelvis mitt favoritsalt Island Salt! Här kommer det även spelas reggae och Garden Tacos står för maten.
8. Böda skogsjärnväg
En gång i tiden fanns en järnväg på Öland. Idag finns bara korta bitar kvar, bland annat Böda skogsjärnväg där du fortfarande kan åka tåg en liten sträcka. Något som stått på min att göra-lista i en evighet nu!
Vilka är dina absoluta måsten under Skördefesten?