Smultronställen

Ta ett dopp i kalkbrottet i Grönhögen

I Grönhögen på södra Öland ligger ett gammalt kalkbrott som numera blivit en väldigt populär badplats.

Kanske öns mest spännande badplats, och inte är det konstigt med kalkstensklippor som reser sig ur ett turkost och klart vatten. Om inte detta ger utlandskänslor så vet jag inte vad som gör det!
Till och med jag, som ibland är lite av en badkruka i kalla temperaturer, tycker att det är härligt att bada här, vilket betyder att vattnet så klart är några grader varmare än ett dopp vid stranden.

Längs med väg 136, bredvid golfbanan, finns en skyltad parkering för kalkbrottet. Följ sedan den skyltade stigen, som ibland påminner om savannen (med vild fantasi) och som kanske inte höjer förväntningarna, men håll ut! Till slut kommer man fram till grinden som leder in till kalkbrottets övre platå, med utsikt över hela området. Här finns numera en liten kiosk som säljer glass och dryck.

Här ifrån är det populärt att hoppa ner i vattnet från klipporna, men för oss som gärna håller oss lite närmare vattenytan leder en trappa ner till säkrare mark. Du slår dig ner på klipporna, eller vid den lilla stranden på andra sidan vattnet. Sen är det bara att hoppa i och njuta!

2 kommentarer

  • Randa Elkadi

    Hej, hoppas ni kan hjälpa mig med detta ärende, jag har en terass med kalkstenplattor 50x50x2 som hag behöver byta några sv dem, letat över allt, fick tips att i Öland kan man hitta samma mått och material. Har ni någon som jag kan kontakta.
    Hälsningar
    Randa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.