Öländsk havtorn i massor hos Havtornsgården i Triberga
Det öländska guldet, kanske man kan kalla havtornen. I alla fall om man frågar Havtornsgården i Triberga som valt att specialisera sig på detta orange bär.
Havtorn kan kallas den lilla vitaminbomben på buske. Men har du, som jag, kanske lite dålig koll på havtorn? Låt mig börja med en kort havtornsskola!
- Havtorn är väldigt rika på vitaminer, faktiskt ett av de bär i världen som innehåller flest sorters vitaminer – nämligen vitamin A, B, B12, C, E, K, folsyra samt även omega 7. Det är alltså ett extremt hälsosamt litet bär!
- Men vad smakar havtorn? Direkt från busken väldigt surt, men i koncentrerad form som en blandning mellan passionsfrukt och aprikos.
- Vart hittar man detta superbär? Havtorn växer på buskar som kan bli 30-50 år, främst i Europa och Asien där alltså Öland är en av platserna där havtorn finns.
- Hur äter man det då, om bären är så sura? Av bären kan man göra bland annat saft, marmelad, gelé och likör.
I Triberga, på öns sydöstra sida, drivs Havtornsgården av Christer och Gunilla. Kliv in i deras ekologiska gårdsbutik där en uppsjö av havtorn i olika former står uppradade längs väggarna. Marmelad, saft, juice, chutney, honung, te, salt, vinäger och diverse hudvård innehållandes det orange lilla bäret står fint uppställda bredvid varandra och det blir nästan svårt att välja ut de godbitar man vill få med sig hem. För vår del blir det ett grönt te och en flaska saft.
Men förutom havtorn finns det så mycket mer att välja och vraka mellan här. Potatis, morötter, lammsalami, lök, jordgubbar, pumpor och mycket mycket mer. Dessutom har de en miniloppis också där fynd kan göras, och jag får även med mig en bok om öländsk mat hem (ny visserligen).
Ett otroligt mysigt ställe och ännu en av öns alla fantastiska gårdsbutiker som kräver ett besök! Havtornsgården har öppet från slutet av juni till mitten av augusti, med extraöppet då och då under året – exempelvis oftast kring Skördefesten. De har dock en självbetjäning längs med vägen som är öppen dygnet runt om ditt havtornsbegär växer sig för stort utanför öppettiderna!
Dessutom finns deras produkter att köpa på ett gäng andra platser på ön. I Stenladan i Algutsrum, Naturbokhandeln i Stenåsa, Capellagården i Vickleby, Lotta o Mary i Färjestaden, Nordqvists Nötkött i Skärlöv, Ölands Museum i Himmelsberga och Källa gårdsbutik i Källa. Så oavsett vart på ön du befinner dig är deras produkter aldrig långt bort!
Så, när du har besökt Havtornsgården, hur serverar du dina nyttiga havtorn?