Händer på ön

Julmarknader på Öland 2023

Det är snart bara en månad kvar till julafton, och nu slår årets första julmarknader upp dörrarna för julegröt, tomtekramar, öländskt hantverk och glögg!

Nu börjar snart den mysigaste tiden på hela julen. Tiden som leder fram till julafton där vi kan njuta av pyntade gator och torg, ljusslingeklädda träd och julmusik i varje vrå. Att få vandra runt med en varm glögg, eller en varm choklad, i handen bland snötäckta små bodar och smaka på både brända mandlar och gubbformade pepparkakor. Låt oss njuta av varje sekund!

Det finns ett gäng julmarknader på Öland, för den som vill ladda upp julbatterierna ordentligt och fylla upp tomtekvoten.

Kastlösa julmarknad – 18-19 november

Bild lånad av Allégården Kastlösa

Lördag och söndag den 18-19 november kl. 11-16 är det dags för årets julmarknad i Kastlösa på södra Öland. Den lilla byn där hantverkarna ligger tätt med både ljusstöperi, glasblåsare, konstnärer med mera. På Allégården Kastlösa och vid skolan hittar du öländska hantverk och lokalproducerad mat. Barnunderhållning, gratis inträde och parkering. På Allégården serveras dessutom grötbuffé med goda tillbehör och öländsk lufsa!

Jul på Himmelsberga – 25-26 november

Lördag och söndag den 25-26 november kl. 11-16 välkomnar Ölands Museum Himmelsberga dig till en traditionsenlig julmarknad i deras söta stugor, som att kliva tillbaka i tiden. Här hittar du över 50 utställare, många välkända öländska hantverk och matproducenter, med bland annat sylt och marmelad, betonghantverk, barnböcker, ost och choklad. Titta på live-smide och stenugnsbakning, lyssna när tomten läser sagor i Konsthallen och ät julgröt och saffransbullar i Kaffestugan.

Glömminges lilla julmarknad – 2 december

Bild lånad av Glömminge föreningshus

Även Glömminge föreningshus, strax norr om Färjestaden, anordnar årligen en julmarknad, i år lördag 2 december kl 11-16. Här samlas utställare med hantverk och ätbart, exempelvis julkransar, kalvdans, julloppis och keramik. Utomhus grillas det korv och på Emm’s Café finns fika med jultouch.

Skolan i Löt – 2 december

Lördag den 2 december anordnar även Löts hembygdsförening en julmarknad och utställning i skolan i Löt, på nordöstra sidan. Du kan även äta gröt och skinkmacka.

Bygdegården i Stenåsa – 2 december

I Stenåsa, på sydöstra sidan, anordnas en traditionell julmarknad på Bygdegården lördag den 2 december. Här finns hantverk från socknen på plats, och du kan äta på skinksmörgåsar, kakor, korv och glögg.

Algutsrums Julmarknad – 3 december

Söndag 3 december anordnar Algutsrums hembygdsförening julmarknad där självaste tomten kommer på besök. På plats finns även försäljning av bland annat tomtar, hemslöjd, kransar med mera.

Julmarknad i Borgholm – 9 december

I Borgholm är det dags för julmarknad helgen efter, nämligen lördag 9 dec kl. 10-16. En traditionell julmarknad på torget, som även bjuder på Luciatåg! Utställarna bjuder på hantverk och lokalproducerat gott, bland annat glögg, hembakat, korv och honung. Grilla korv och fånga godis i godisregnet.

Julmarknad hos Våran Bakgård – 9 december

Bild lånad från Våran Bakgård

Under Julmarknaden i Borgholm kan du även smita in på mysiga Våran Bakgård precis tvärs över gatan från gula kyrkan (Västra Kyrkogatan 14). Helt enkelt caféet som ligger i någons trädgård! Här träffar du denna lördag lokala hantverkare med allt får fårskinn, keramik, smycken, kransar, honung och glögg.

Jul på Capella – 10 december

Bild lånad av Capellagården

Den andra helgen i december anordnar Capellgården i Vickleby sin årliga julmarknad, i år söndag 10 december kl. 10-16. Koppla av med en adventsfika, ta dig en titt på marknaden med skolans studenter och njut av julstämningen med lokala örter och deras otroligt goda äpple- och päronmust.

Föra julmarknad – 16 december

Sist men inte minst så har vi Föra julmarknad på norra Öland, lördag den 16 december kl. 11-16. Även här bjuds det på utställare med hantverk, kransar och julbockar, kakor och godis.

Vilken julmarknad blir det för dig i år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.