Smak av Öland,  Smultronställen

Crêperi de Paradis öppnar upp på Paradisverkstaden i Färjestaden

Det är ett nytt crêperie i stan – Crêperie de Paradis har smygöppnat på Paradisverkstaden i Färjestaden, med premiäröppning på självaste crêpens dag fredagen den 2 februari.

Paradisverkstaden är en av alla guldkorn som satt Öland på kartan, dessa med sitt vackra hantverk med allt från skålar och koppar till vaser och fat. Men ett besök här bjuder inte bara på vacker keramik och en stund framför den varma brasan – du kan även slå dig ner för något gott på tallriken – på Crêperie de Paradis.

Crêperie de Paradis

Bakom dessa franska pannkakor står krögarparet (för det måste man ändå kalla dem) Lovisa och Gunnar Ortvall. Kanske känner du igen deras namn sedan tidigare, det är nämligen inte första restaurangverksamheten de står bakom på Öland.

I maj 2019 tog de över Eksgården i Gårdby på östra Öland när Christofer Johansson gick vidare till Hotell Borgholm. I juni 2021 var det dags att dra igång Skjulet på Haga Park där de serverar goda melts (varma mackor) vid stranden i skön surfmiljö. I april 2023 tog de över driften av Café Paradis på Paradisverkstaden där de sedan dess serverat fika men även haft babycafé, melodikryss och soppluncher.

Nu ändrar de alltså sitt koncept och startar öns andra crêperie med matiga galetter och söta crêpes, och jag fick chansen att provsmaka deras mat under smygöppningen.

Vi började med min nya favoritost Gammelknas (hjälp, så god!) som fanns på listan över tilltugg. Här finns även spännande småplock som friterade marconamandlar (hur gott låter inte det?) och grönpepparsalami från Nordqvist i Skärlöv på sydöstra Öland.

Galetter – matigare pannkakor

En galette är en fransk bovetepannkaka som passar perfekt med matigare tillbehör, allt från skinka och ost till skagenröra, getost och nötter. Välj mellan en lite lättare Le petit Sally med skinka och ost eller en L´oeil de Lisen med rökt skinka, ost och ägg från Solmarka gård. Jag testade en Père et la Mer och en L´amour de ma Vie.

Père et la Mer har, som namnet antyder, influenser från havet med räkor, Västerbottensost, majonnäs, dill, citron och pepparrot. L´amour de ma Vie bjuder istället på getost, fänkål, honung och rostade hasselnötter. Alla galetter serveras med en liten sallad och picklad silverlök.

Väldigt goda galetter båda två med en välgräddad bovetepannkaka, lagom med topping som får en fin balans med salladen. Min favorit blev helt klart L´amour de ma vie, då jag fastnat för getost/hasselnötskombinationen på senaste tiden. Mums!

Crêpes – söta, tunna pannkakor

En crêpe känner nog de flesta till, men det är helt enkelt en tunnare pannkaka man toppar med diverse söta toppings, exempelvis socker, frukt, glass och nötter. Allt ifrån en simpel men ack so god Citron et Sucre med (yes, du gissade rätt!) citron och socker, Créme et Fraises med grädde och jordgubbssylt, en Noix de Coco et Banane med hasselnötscreme och banan eller en Pistache et Vanille med krossade pistagenötter och vaniljglass. Här föll mitt självklara val på Citron et Sucre och Noix de Coco et Banane, som man aldrig kan gå fel med.

Även dessa var väldigt goda och välgräddade, där de var varandras motpoler i fråga om mängd och mättnadskänsla. För den som vill ha en lättare dessert så är ju Citron et Sucre rätta vägen att gå, medan Noix de Coco et Banane går lite mer all in med hasselnötscreme, banan, nötter och grädde. Svårt att välja en favorit dock…

Dryck som framhäver den franska touchen

När de öppnar på riktigt i februari kommer det även finnas en del fransk cider på menyn för den som vill njuta till fullo av den franska touchen. Spännande!

Fransk känsla i hantverkets centrum

När du slår dig ner här förflyttas du nästan till södra Frankrike, i alla fall rakt in i hantverkets värld. Både galetter och crêpes var väldigt goda och jag var extremt mätt och belåten när vi gick härifrån. Jag tycker dessutom att det är roligt att de satsar på någonting annat än bara ett traditionellt café, och att södra delarna nu också får njuta av ett crêperie. På somrarna kan jag dessutom tänka mig att den sydfranska känslan utökas ytterligare när uteserveringen i trädgården bland växthusen öppnar upp!

Crêperie de Paradis håller öppet från nu kl. 11-16, med stor premiär på crêpens dag fredag den 2 februari med DJ och smakprovning av crêpes, galetter och fransk cider kl. 11.30-20.00.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.