Smak av Öland,  Smultronställen

Ölands bästa: Semla 2024

Tisdag 13 februari, är det äntligen dags för fettisdagen – semlans dag! Därför tog jag chansen att få äta lite extra många semlor än vanligt för att hitta Ölands bästa semla.

Semla, fastlagsbulle, hetvägg – kärt barn har många namn! Denna gyllenbruna kardemummabulle med fluffigt vispad grädde, sådär precis tillräckligt, spritsad vackert över den lagom söta mandelmassan, gärna med ett nötcrunch. Toppat med ett tunt lock och ett lätt pudrat lager av florsocker, som för tankarna till vintermorgonens första snö på marken. Som balsam för själen.

Semmelsäsongen blir bara längre och längre och börjar hos vissa redan på juldagen och pågår ibland så långt som till och med påsk. Men vem kan gnälla över det? Ingen, uppenbarligen, eftersom vi svenskar äter runt 40 miljoner semlor per år, varav hela 6 miljoner bara på själva festtisdagen! En succébulle av rang, helt klart.

Men vart på Öland finns egentligen den bästa semlan? Jag antog utmaningen, tillsammans med min semmeltokige man, att hitta den!

Här har allt tagits med i beräkningen, allt från locket, till hur vispad grädden är, smak och konsistens på mandelmassan samt graden av gräddning av bullen och, väldigt viktigt, ration mellan alla delar som ska spela tillsammans i harmoni.

En liten notis: Hur en semla ska smaka är ju extremt individuellt och personligt, där smaken verkligen är som baken. Jag förstår att mina preferenser självklart inte delas av alla, och uppmanar därför er alla att provsmaka några olika även ni. Detta är bara ett roligt sätt att tipsa om semlor på alla fina ställen som Öland har att erbjuda, och trots att jag försökt provsmaka alla semlor så har jag säkerligen missat någon…

Fredriks Bröd & Bakverk, Färjestaden

En semla i toppklass!

Om det är en semla du ska äta på fettisdagen, även om du självklart borde unna dig fler än så, så är det en från Fredriks! Jag vet att jag alltid pratar gott om Fredriks, och kanske kan jag verka partisk, men jag önskar faktiskt inget mer av en semla än så här. Grädden är bra vispad med sötma, mandelmassan är egentillverkad från grunden med ett härligt crunch med rostade mandelbitar. Bullen är färsk och välgräddad, och balansen mellan alla delar är där den ska. Helt enkelt en fullpott, min solklara favorit och Ölands bästa semla 2024!

Om det är en semla du ska äta på fettisdagen, så är det en från Fredriks!

Något som är roligt att nämna är även att det på helgerna finns lite andra semmelvarianter här att välja mellan, utbudet varierar varje helg. Exempelvis Choklad- & Hasselnötssemlan med ljuschokladgrädde, Banoffesemlan med dulche de lechekräm, Tiramisusemlan med kaffekräm och mascarponegrädde eller Briochesemlan med vaniljmousse. Självklart går det även att få en semla med vaniljkräm för dig som inte äter mandelmassa.

Semla: 46 kr
Betyg: 5 av 5

ÖlandsChoklad, Färjestaden

God semla med en kul tvist

Trots deras namn, så bakas det inga chokladsemlor på ÖlandsChoklad. Vilket inte gör mig någonting alls när deras vanliga semlor är så goda! Här serveras du en fin, välgräddad semla som kanske ser traditionell ut. Men här kommer den spännande tvisten in! I mandelmassan har det nämligen blandats i lite vaniljkräm, vilket ger den lite extra krämighet och givetvis med en lätt smak av vanilj.

En väldigt god semla med lite nytänk.

En väldigt god semla med lite nytänk. Det hade gärna fått vara lite mer grädde för min smak, för den perfekta balansen, men annars tycker jag att vaniljkrämen i mandelmassan väger upp för avsaknaden av crunch (alltså hackade nötter) utan problem. Dessutom en väldigt söt och fin semla, som hamnar på en värdig silverplats, tack vare sin krämiga mandelmassa.

Semla: 44 kr
Betyg: 4 av 5

Stenugnsbageriet Olof, Borgholm

En klassisk och välgjord semla

Är det en god, klassisk semla du är ute efter, kommer du definitivt inte bli besviken hos Stenugnsbageriet Olof i Borgholm. Hade man kunnat slå sig ner här för att avnjuta sin semla, så hade det varit ännu trevligare. Alla delar är välgjorda och balansen är bra. Jag som föredrar lite crunch hade gärna önskat lite mer sådant här, men då är jag petig.

Är det en god, klassisk semla du är ute efter, kommer du definitivt inte blir besviken.

Det var tajt lopp om pallplatserna och Stenugnsbageriet Olof var otroligt nära en silverplats, men tar bronsmedaljen i år. Stenugnsbageriet Olof har extraöppet på fettisdagen, och säljer då bara semlor kl. 10-15.

Semla: 47 kr
Betyg: 4 av 5

Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga, Stora Rör

Krämig semla med god smak

Hos Mormors i Stora Rör kan du inte bara få öns kladdigaste (och supergoda) kanelbullar. Självklart serverar de semlor också i sin gammeldags, mysiga miljö. En klassisk semla med goda smaker och där bullen till och med var lite krämig, mer än luftigt fluffig. Smakerna sitter definitivt där de ska och kardemumman är tydlig, på ett lagom sätt. Jag hade gärna önskat lite mer grädde, för perfekt balans, som gärna fått vara lite lättare vispad, och en något luftigare bulle, om jag ska vara petig.

Smakerna sitter definitivt där de ska.

Du gör nog bäst i att ringa och lägga undan din semla här, då de kan gå åt, så du inte åker förgäves. Här kan du till och med spara en slant om du vill köpa en gårdagens semla för halva priset.

Semla: 45 kr
Betyg: 3.5 av 5

Ölands Söderbönor, Mörbylånga

En semla med ordentligt crunch

Hos May-Anita, på Ölands Söderbönor i Mörbylånga, finns självklart också semlor. Här är det crunch i mandelmassan, vill jag lova, med massor av finhackade nötter i en annars klassisk semla.

Här är det crunch i mandelmassan, vill jag lova.

Här skiljer sig bullen lite från vad jag är van vid, som blir lite mer matig, och det hade kunnat vara lite mer grädde på bullen för den perfekta balansen. Men semlan är överlag god och det snålas heller inte på det goda florsockret.

Semla: 46 kr
Betyg: 3 av 5

Konditori Fiesta, Färjestaden

En klassisk semla

På Konditori Fiesta serveras du en klassisk semla som smakar bra, precis så som man tänker sig en standardsemla. Tycker att balansen mellan alla delar är bra och what you see is what you get. Även mandelmassan är en standard mandelmassa, kanske inte egengjord och utan hackade nötter eller crunch. Istället känns den lite sockrig och knastrig.

Precis så som man tänker sig en standardsemla.

För den välkända balansens skull hade jag önskat aningens mer grädde dock, och lite mer crunch i mandelmassan.

Semla: 43 kr
Betyg: 3 av 5

Nya Conditoriet, Borgholm

Semlor i tre olika storlekar.

Längs med huvudgatan i Borgholm ligger Nya Conditoriet som inte bara har en, inte två, utan tre olika storlekar på sina semlor. Här kan du helt enkelt ta en semla oavsett hur semmelsugen och hungrig du är. Minisemlan du tar i en tugga, den lilla när du vill ha något sött eller den klassiska när du gör det ordentligt.

Här får du en helt vanlig semla, utan krusiduller.

Här får du en helt vanlig, klassisk semla, utan krusiduller och konstigheter. Mandelmassan är lite mer traditionell, dock troligtvis inte egengjord från grunden. Bra balans mellan alla delar, men mitt personliga betyg sjunker dock lite för mig på grund av mandelmassan som inte riktigt faller mig i smaken (en väldigt personlig åsikt, som sagt), samtidigt som grädden är aningens hårdvispad på en bulle som är lite mer matig än söt.

Semla: 37 kr
Betyg: 2.5 av 5

Nu är jag väldigt nyfiken på vart din favoritsemla finns!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.