Händer på ön,  Smultronställen

12 tips (måsten) inför Skördefesten

Ikväll invigs årets Skördefest i Mörbylånga, och med 900 aktiviteter utspridda över fem dagar kan det vara svårt att veta vad man ska välja. Jag hjälper dig med några av mina personliga måsten!

Om du missade den långa genomgången kring Skördefesten som jag hade härom dagen, börja där (här)! Där ger jag redan massvis med tips på vad man kan göra på både norra och södra ön. Men, med begränsad tid är det ju svårt att hinna med allting, så jag tänkte att jag skulle välja ut mina absolut, personliga favoriter. Oavsett om du är en skördefestsveteran eller om det är första gången du besöker ett höstigt Öland, hoppas jag kunna inspirera till din skördefestrunda!

1. Konstnatten

Konstnatten är ett av de största evenemangen under Skördefesten och äger rum på fredagen, in på småtimmarna mot lördagen. Jag ska erkänna att jag endast hängt på södra ön under Konstnatten, men den pågår på hela ön och markeras med en sol för norra ön och en måne för södra. Här håller gårdsbutiker, ateljéer, gallerier, hantverk, trädgårdar och butiker öppet hela kvällen och pyntar med pumpor och en uppsjö marshaller. Mysfaktorn är på max och ön kommer verkligen till liv. Konstnatten är ett måste!


2. Eriksöre

Eriksöre är den lilla byn på öns västra kust, strax söder om Färjestaden mellan nedre och övre vägen, och är min absoluta favorit under Skördefesten och ett garanterat stopp. Här vaknar bygatan till liv med utställare längs med hela gatan, öppna trädgårdar och butiker som har öppet. Här kan du köpa pumpor och öländska delikatesser, äta middag och lyssna på musik. Jag är dock inte ensam om att hitta hit, ungefär 60 000-70 000 besökare kommer hit under Skördefesten, mer än tre gånger så många som bor på Öland permanent. Men i år har de vidtagit åtgärder för att vi ska slippa trängas, med flertalet stora parkeringsplatser, fler ytor och större utrymme mellan utställarna, som dessutom blivit några färre.

3. Färjestadens Hamn

Oavsett om du ska till norra eller södra ön så är ett stopp i Färjestadens hamn obligatoriskt, speciellt med tanke på dess läge nära brofästet. Här finns inte bara den ikoniska Kalmarsund VIII-färjan och magiska vyer över just sundet och Ölandsbron, utan även flera ställen att stanna till på för en god fika. Fredriks Bröd & Bakverk är ett av de bästa bagerierna jag någonsin varit på, inte bara på Öland. Även ÖlandsChoklad har fika, chokladpraliner och mat för den som även är lite hungrig. För den som vill kika på lite hantverk så ligger här både Lotta & Mary, Humleboden och, ett drygt stenkast bort, Paradisverkstaden.


4. Kroppkakor

Har man ens varit på Öland om man inte ätit kroppkakor? Nej! De bästa kroppkakorna hittar du norrut på ön, antingen på Evas Kroppkakor strax norr om Köpingsvik, eller hos Ninnis Kroppkaksbod i Källa om du befinner dig lite längre norrut. Tillåter vädret kan du slå dig ner i trädgården med det gula guldet (eller gråa som vissa säger) och ladda upp med en rejäl måltid för en lång Skördefest! Mums!


5. Ölands Museum Himmelsberga

Himmelsberga har tidigare varit ett vanligt stopp för oss på Skördefesten, även om jag tidigare kanske inte intresserat mig så mycket för konst och historia. Här finns både hantverk och konst att beskåda, men du kan även passa på att lära dig lite mer om Ölands historia här! En otroligt mysig radby som jag verkligen fått upp ögonen för på senare tid, där du går från stuga till stuga och kikar på allt som finns här. Ta även en titt i Handelsboden och stanna till för en liten fika i gamla Kaffestugan.


6. ÖlandsRo

ÖlandsRo är ett ställe som smyger sig in som en liten bubblare på min lista, då jag faktiskt bara har varit här en gång tidigare. ÖlandsRo ligger i Föra på norra Öland, i höjd med Djupvik. Det är ett otroligt mysigt ställe där du kan slå dig ner i trädgården och mumsa på kladdkakebuffén med runt 30 olika varianter! Här serveras även kolbullar för den som vill ha, hantverkare finns på plats och någon tävling kan också vara aktuell!

7. Gårdsbutikerna

Överallt på hela ön finns öppna gårdsbutiker som erbjuder allt från potatis, lök, ost och bruna bönor till marmelader, oljor, Ölandsvete och honung. Här finns fler än du kan räkna till så stanna till där du tycker det ser mysigt ut. Några av mina favoriter är Ölands Örtagård i Stora Frö, Stenladan i Algutsrum och Österbo Gård i Löttorp.


8. Capellagården

I Vickleby ligger den mysiga Capellagården som varit ett obligatoriskt stopp de senaste åren. Här har vi stannat under Konstnatten för att ta en värmande kopp te och vandra runt i den mysiga trädgården. Allt blir så klart ännu vackrare av marshaller som lyser upp överallt och här finns även en hel del hantverk och utställningar att titta på.


9. Solliden och Borgholm

Förutom att det så klart är väldigt trevligt att promenera runt i ett höstpyntat Borgholm, slinka in i några av de butiker som finns här och äta något gott så är Solliden alltid värt ett besök. Här har jag endast varit en gång under Skördefesten men tycker att det var otroligt fint att gå runt bland höstpyntet, handla med sig godsaker från handelsbodarna och ta något att fika på Kaffetorpet. Jag har dock endast varit inne vid Sollidens slott sommartid men slottsparken är även den höstinspirerad och här finns även utställningar av Bertil Vallien samt gröna rum av Karl Fredrik Gustafson (Karl Fredrik på Österlen), Karin Fransson (kock, tidigare ägare av Hotell Borgholm) och Lotta Sjöberg (keramiker Lotta & Mary).


10. Gårdby

Ett stopp på östra sidan är ju också ett måste, och Gårdby är bland de mysigaste! Här finns det chokladpraliner hos Fröken Frankenstein, fika på Gårdby Kafé & Lanthandel, en bit mat på Eksgården eller lite loppis hos Hemtrevnad, för att nämna några få. Alltid en trevlig punkt under Skördefesten!

Mina två sista tips är kanske lite mer praktiska än saker man faktiskt bör se eller göra. Men, efter att ha lärt mig från mina egna misstag kände jag att dessa tips är minst lika viktiga för en lyckad Skördefest!

11. Packa varma kläder

Något jag fått lära mig den hårda vägen, och jag tror alltid att jag klätt mig ordentligt, men sedan börjar man frysa på kvällen ändå. Så i år blir det att packa med sig både en stickad tröja, en halsduk och vantar, för att vara på den säkra sidan. Byxor är också ett självklart val, även om jag annars hellre klär mig i kjol! Man befinner sig ju nämligen mestadels utomhus under Skördefesten, och även om det längs vägen finns varma drycker och soppor att värma sig med, är det aldrig fel med lite varmare kläder!


12. Se till att ha tid att vara spontan

Något jag märkt under de åren jag åkt på skördefesten, är att det inte spelar någon roll hur mycket man planerar i förväg, man hittar alltid massvis med mysiga ställen att stanna vid längs vägen vilket gör att rundan så klart drar ut på tiden. Väldigt trevligt och välkommet, så klart!

Därför vill jag tipsa om att se till att ha gott om tid på dig, så att du har tid för att vara spontan och stanna till på de ställen du upptäcker längs med vägen. Det är ofta de som blir de bästa!


Vilka är dina måsten under skördefesten?


Psst! Häng med mig på Instagram under Skördefesten! Följ mig på @mittoland.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.