Karlevistenen – Ölands äldsta runstenar
Mitt på en åker står Ölands äldsta runstenar, Karlevistenen.
Mitt på en åker i Karlevi, ner mot Kalmarsund, står Karlevistenen, som inte bara är Ölands äldsta runsten, rest runt år 1000 eller slutet av 900-talet, det är även en av Sveriges märkligaste. Runstenen är runt 130 cm hög och stod från början mellan två gravhögar som nu tros ha odlats bort, där skriften säger att hövdingen Sibbe begravts i en av dem. Somliga säger att han är dansk, medan andra menar att han var en öländsk hövding som utfört hjältedåd i Danmark.
Men vad gör den så märklig, undrar du?
- Den är rest långt ifrån bebyggelse, vilket är ovanligt. Den står dock på sin ursprungliga plats, nära vattnet, vilket kan betyda att Sibbe dog under en färd förbi ön och begravdes här av sitt följe.
Skriften lyder något i stil med:
”Denna sten är satt efter Sibbe den gode, Foldars son. Hans följesman resten den på Ön, den dödes edsvurne man.” Följt av en dikt på drottkvätt:
”Begravd ligger den som de största dåd åtföljde det visste de flesta stridernas Truds arbetare i denna hög. Ej skall en oförvitligare kampstark vagn-Vidur på Endills vidsträckta jord råda över land i Danmark.
- Runstenarna på Öland har tillverkats av lokal kalksten, förutom denna som är i kvartsporfyr eller granit (det råder skilda meningar kring detta).
Det är häftigt att runstenar som denna fortfarande finns bevarade, och att vi fritt kan kika och klämma på dem än idag! Vill du kika på Karlevistenen finns det tydliga skyltar som visar vägen om du kör söderut från Färjestaden på den undre vägen (Runsbäcksvägen).