Händer på ön,  Smultronställen

Kamelranchen i Alböke – en oas mitt på Öland!

Boka av resan till Dubai eller Egypten! För att hänga med kameler behöver du inte ens lämna landet, det räcker med att ta dig till Öland och Kamelranchen i Alböke!

Första gången vi körde förbi kamelerna i Alböke strax norr om Borgholm kan jag lova att jag fick fundera en extra gång på om jag börjat hallucinera! Kameler, på Öland?! Men ja, helt riktigt! I Alböke ligger Ölands svar på savannen och norra Europas största gård med tvåpuckliga kameler – Kamelranch & ÖlandsOasen.

När jag som 11-åring var på en semestertur i Egypten med min pappa så var kamelridning högt upp på min lista! Det blev dock inte av, av flera anledningar. Den här sommaren var det äntligen dags! På kamelranchen kan du både mingla med kamelerna och även ta chansen att prova på ridning – så sign me up! Sagt och gjort, så satt jag äntligen där på en kamel, 21 år senare, på ett 5 minuter långt, och småguppigt, varv. Och så var min dag gjord! Roxana, eller Roxy, hette min kamel som var 12-13 år och kunde bära upp till 350 kg!

Man får också passa på att klappa kamelerna. De är väldigt snälla och går gärna med på en selfie eller två! De ligger oftast och chillar på fältet, både bruna och vita kameler.

Kamelranchen startades för snart 30 år sedan, av Bengt Erlingsson som många känner till från 2014 års Bonde söker fru. Bengt letade efter en nisch till sitt lantbruk och kände att kamelerna (som tål det svenska klimatet) skulle passa på Alvaret. Förutom kameler finns det även lamor på på gården, endast att titta på dock, inte klappa. ÖlandsOasen, som Bengts dotter Signe startade 2010, är ett minizoo på kamelranchen med bland annat getter och ännu sötare bebisgetter, mjukare än lambipapper vill jag lova!
Kamelranchen har öppet från Midsommar fram till mitten av augusti, och för dig som vill rida kamel – glöm inte kontanter (80 kr/person).

Så ta chansen att få hänga med kameler, det är ju inte något man gör varje dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.