Mitt Ölands Julkalender – 9 december

Kronhjorten Gert lämnar Capellagården nöjd och belåten, och ger sig ut på vägarna igen på väg norrut. Gert hinner tänka på att han ju faktiskt bara tar västra kusten norrut, tänk om han missar jultomten på östra sidan? Men han hade inte tid att gå även där, tiden var knapp och det var inte alltför många dagar han hade på sig. Men tänk om jultomten hade tagit sig en tur till fornborgen Eketorps borg, satt sig i solen vid Hulterstads sjöbodar, köpt med sig lite havtorn från Havtornsgården eller shoppat loss på Naturbutiken i Stenåsa?

Men Gert fick ta den risken, och fortsatt norrut längs västra kusten. Han passerade stenkvarnen i Karlevi innan han svängde neråt vid Eriksöre med riktning mot Färjestaden. Där måste ju jultomten kunna vara, med så många olika restauranger och mysiga ställen att välja mellan!

Färjestaden – någonting för alla

ÖlandsChoklad – mer än bara choklad
På mysiga ÖlandsChoklad hittar du de godaste chokladpralinerna, men mycket mer än så! Surdegspizzor med diverse toppings, varm choklad, pastasallad, bakverk och soppor (under de kallare månaderna). De har även fullständiga rättigheter. Ett väldigt mysigt ställe som har öppet året runt, och som torsdag till lördagar dessutom har AW med längre öppettider.

Fredriks Bröd & Bakverk – Sveriges bästa bageri
På Södra Hamnplan hittar du även Fredriks Bröd & Bakverk, som kan vara ett av mina absoluta favoritställen på Öland, kanske i hela landet! Fantastiskt goda frukostmackor (testa valnötsfrallan!) och ännu godare kanelbullar, saffransknutar, semlor – you name it! Säsong spelar ingen roll. Gå hit bara, du kan tacka mig sen!

Lotta Sjöberg Keramik (tidigare Lotta & Mary) – En bit öländskt hantverk
Bredvid Fredriks ligger Lotta Sjöberg Keramik, som tidigare hette Lotta & Mary. Kanske känner du igen hennes keramik? Du hittar den nämligen på Fredriks, bland annat. Lotta gör väldigt mysiga muggar och koppar, som är otroligt fina när de står på hyllorna i regnbågens alla färger. Här kan du köpa med dig en bit hantverk hem från Öland.

Epok – året runt-öppna restaurangen med bästa utsikten
På andra sidan Hamnplan, med hamnens bästa utsikt, ligger restaurangen Epok som har öppet året runt. Här kan du äta goda napolitanska pizzor, julbord när säsongen är rätt, gå på quizkvällar och lyssna på livemusik. Eller slå dig ner i den mysiga loungen för en god drink. Här serveras även dagens lunch och när vädret tillåter har de inte mindre än tre uteserveringar i olika väderstreck, antingen in mot hamnplan eller ut mot Kalmarsund och Ölandsbron.

Hotel Skansen – Koppla av med spa och relax
På Hotel Skansen kan du koppla av ordentligt! Inte bara genom en god natts sömn, utan även med god mat och en lugn stund på deras spa och relax. Här finns en större pool och en varmpool inomhus, utomhus bland träden hittar du både en jacuzzi och en bastu och på andra sidan har de precis invigt sin uppvärmda utomhuspool!

Paradisverkstaden – hantverk som sätter Öland på kartan
För den som har ett designintresse har Paradisverkstaden nog inte passerat tyst förbi. Keramikhantverk från Öland som tagit sig runtom i landet med sina kronärtskockor, ljusstakar, vaser, muggar, fat och mycket mer. I deras mysiga butik kan du vandra runt i evigheter och titta på allt vackert och fina uppdukningar, och avsluta med en fika inomhus eller ute i trädgården när vädret tillåter.

Spela minigolf på Talludden – för hela familjen
På Talludden kan du ta med hela familjen för att spela minigolf. Här finns faktiskt till och med två olika banor, Äventyrsgolfen med klassiska filtbanor och Fantasigolfen med konstgräs. Vem blir familjens champ?