Mitt Ölands Julkalender – 4 december

Mätt och belåten med öländsk potatis och massor av grönsaker i magen vandrar kronhjorten Gert vidare norrut i sin jakt på tomten. Han passerar Albrunna med alla pumpor i alla dess färger och gravfältet i Gettlinge. Han passerar sälarna som ligger och chillar på stenarna utanför Eckelsudde, och frågar de om de kanske har sett tomten passera. Men de tittar bara upp lite slött och skakar på huvudet. Gert fortsätter tills han når Kastlösa, där han plötsligt tycker sig se tomten!

Äntligen, tänker han. Jag har hittat honom! Han börjar springa (heter det så om en kronhjort?) i riktningen dit han sett tomten, men när han kommer fram inser han att det inte alls var den riktiga tomten han sett, utan bara alla tomteljus hos Stickobrinn.

Stickobrinn

I Kastlösa på sydvästra Öland ligger ljusstöperiet Stickobrinn som drivs av glada Charlotte. Här står det ena vackra ljuset uppradat efter det andra, i klassiskt vitt men även i färger efter säsong. Här finns äggformade ljus i vårens alla färger till påsken, höstens mörkare färger och tomtar i alla dess former till jul, tillsammans med julgranar. Här finns även de väldigt populära spindelnätsljusen, som bildar ett nätmönster ju mer du eldar det.

Ett lika mysigt ställe att besöka oavsett säsong, men ett speciellt obligatoriskt stopp under Skördefesten då hundratals ljus står uppradade här.

Stickobrinn har en webshop då fabriksbutiken endast är öppen vid specifika tillfällen. Men det finns även en självbetjäningsbutik i en container utanför, som är öppen dygnet runt, året runt.