Mitt Ölands Julkalender – 19 december

Kronhjorten Gert riktigt njöt när han vandrade fram längs med stenrikets kuststräcka. Han lämnade skurkvarnen i Jordhamn bakom sig och tog sig upp till Gillberga där han bestämde sig för att svänga av österut igen. Han tog sig till Källa, ytterligare en chans att få äta lite kroppkakor, och den här gången tänkte han att han faktiskt skulle stanna!

Han svängde av från stora vägen och tog sig till Ninnis Kroppkaksbod. Den lilla röda stugan med vita knutar där de goda kroppkakorna rullas för hand, kokas och avnjuts med lingonsylt och grädde. Kanske lite smör om man vill, och så med ett glas mjölk till (om man inte är kronhjort..).

Gert slog sig ner och njöööööööt av de det öländska grå guldet!

Ninnis Kroppkaksbod

Tillsammans med Evas Kroppkakor serverar Ninnis Kroppkaksbod öns bästa kroppkakor, om du frågar mig. Sommartid kan du här slå dig ner ute i den mysiga trädgården, under de mysiga äppelträden, och spana ut över Alvaret. Det finns även platser inomhus, på inbyggda altaner, om vädret in är det bästa. De har dock inte öppet varje dag året om, så glöm inte att spana in öppettiderna innan du tar dig hit.

När jag var här sist passade jag på att spana in genom fönstret för att se kroppkakshantverket live, vilket var väldigt spännande! Jag fick med mig några tips hem att tänka på när man lagar kroppkakor, och fick prata lite med självaste Eva, som alltså inte alls heter Ninni egentligen (Evas mamma Ingrid, som hon startade kroppkaksboden med, kallades för Ninni som ung), som rullat kroppkakor här i 33 år! De finns med i White Guide, och har gjort det de senaste 12 åren, och det är inte svårt att förstå. Potatisen är närodlad och övriga råvaror kommer från deras egen gård, så mer öländskt blir det inte!