Mitt Ölands Julkalender – 14 december

På Ölands Museum Himmelsberga hade kronhjorten Gert sökt igenom varenda lada och hus, men inte hade han hittat jultomten någonstans.. Han fortsatte därför västerut, förbi Ismantorps fornborg, Odens flisor och Fireside Brewery tills han nådde Rälla. Här tog han av söderut för att ta sig till Stora Rör.

”- Det blir en omväg, men man måste förbi Mormors, med sina otroligt goda kanelbullar! Där måste ju jultomten ha stannat till!”, sa Gert högt för sig själv och svängde ner mot hamnen i riktning mot Mormors Stenugnsbageri och Kaffestuga.

Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga

I mysiga Stora Rör, där du ser över till fastlandet som ligger närmare än någonsin här samt bort till Ölandsbron, ligger Mormors Stenugnsbageri nere vid vattnet. Här ringlar sig oftast kön utanför den mysiga lilla kaffestugan, som precis som Ölands Museum Himmelsberga är som att kliva tillbaka in i tiden, till ett kafferep. Här har tjejerna bakom disken gammeldags förkläden på sig, och det är så fint!

På plåtar ligger det i princip alltid nybakta kanel- och kardemummabullar – en av de godaste bullarna på ön! Om du föredrar kanelbullar som är riktigt kladdiga och mjuka, då kommer du inte bli besviken här!

Slå dig ner inne i kaffestugan, där det finns ett fåtal platser, eller på deras mysiga uteservering om vädret tillåter. Kanske till och med under den grönskande pergolan! Eller så tar du med dig din fika och slår dig ner nere vid vattnet istället.

Är du även sugen på en bit mat ligger är Mormors Bistro här, på andra sidan hamnen, med en fantastisk utsikt över sundet!