Mitt Ölands Julkalender – 23 december

Kronhjorten Gert nästintill flög fram på vägen norrut, på väg från Byxelkrok. Han hade träffat på fåret Berit som sagt att hon träffat på jultomten och sagt att han skulle vara hemma, så Gert var på väg så snabbt han bara kunde med en flaska Österbo Gårdsmjölk och chokladkakor från Gelato & Biscuits att bjuda jultomten på. Och vart bodde jultomten, om inte på Ölands eget Nordpolen – norra udden vid fyren Långe Erik!

På vägen norrut passerade Gert vackra Neptuni åkrar, klapperstensvallen med blommor under de varmare årstiderna, men Gert tyckte att det var minst lika vackert nu med de oändliga vyerna. Men till slut nådde han avfarten mot norra udden, och Gert kunde inte vara mer exalterad än nu. Efter snart 23 dagar, skulle han lyckas hitta jultomten precis i rättan tid?

Gert vandrade på och till slut såg han Långe Erik där borta i horisonten. Nu var det nära! Han tog sig över bron som leder ut till den lilla ön som fyren ligger på, Ölands Nordpol, och helt plötsligt möttes han av den värme och kärlek som bara Nordpolen kan utstråla. Överallt sprang det runt tomtenissar som hade fullt upp inför årets viktigaste natt. Han fortsatte att gå, längs med Polkagrisgränd och till slut förbi renarnas lada där han träffade på ingen mindre än Rudolf, Comet och Blitzen. De stod och åt upp sig inför en intensiv natt.

”- Hej på er”, sa Gert när han gick förbi och de hälsade glatt.

”- Nej men hej Gert, är du här! Vad för dig till Nordpolen?”, frågade de.

”- Jo, faktiskt, så har jag alltid drömt om att få dra jultomtens släde, och jag hörde att ni kanske är en ren kort. Så jag ska prata med jultomten och se om han kan tänka sig att ta in en kronhjortspraktikant i år.. Är han hemma?”, sa Gert.

”- Ja, han är uppe i fyren!”, svarade Rudolf. ”- Och du har rätt, vi är en ren kort, då Donner gjort illa benet och inte kommer kunna flyga med, så jultomten tar säkert gärna emot hjälp!”, fortsatte Comet.

”- Åh, tack så mycket!”, sa kronhjorten Gert och sken upp och skyndade iväg. Nu gällde det!

Gert kom fram till den upplysta fyren, klev in genom dörren och nästan hoppade uppför de 138 trappstegen upp till toppen, knackade på dörren och höll andan.

Dörren öppnades, och där stod…. JULTOMTEN!!

”- Hej jultomten!”, sa Gert. ”- Jag kommer med mjölk från Österbo Gård och kakor från Gelato & Biscuits till dig”, fortsatte han och sträckte fram mjölken och kakorna.

”- Nej men hej Gert, vad roligt att se dig här!”, sa jultomten glatt. ”- Och tack snälla för den goda mjölken och kakorna! Vad för dig hit till Nordpolen?”, frågade han.

”- Ehm, jo, det är så att jag har alltid drömt om att få dra din släde på julaftonsnatten, och när jag hörde att Donner var skadad, tänkte jag höra om du kanske behövde min hjälp? Jag vet att jag inte är en ren, men jag lovar att göra det bästa jag kan!”, sa Gert.

”- Ho, ho, ho!”, skrattade jultomten glatt, som bara han kunde göra. ”- Men självklart ska du vara med och dra släden! Vi gör dig redo direkt så att du är redo för i natt, och sen kör vi!”, sa tomten.

”- Men åh, tack snälla, vad glad jag blir!”, sa Gert glatt och kunde knappt tro det. Hans dröm skulle äntligen uppfyllas!

Kronhjorten Gert och jultomten gick ner till renarnas lada och gick igenom allt som Gert behövde veta inför nattens jobb, fick all utrustning han behövde och hälsade på alla renarna. Han kände sig lyckligare än någonsin och var så redo för nattens äventyr, eller ja, jobb!

Ölands norra udde – Långe Erik

Självklart är även den norra udden ett självklart besök. Att se både Långe Jan och Långe Erik borde stå med på en öländsk bucket list. Här finns inte lika mycket att göra som på södra udden, men på somrarna har de en liten glasskiosk här och du kan vandra runt på ön och kika på stenstranden där folk bygger sina stentorn.