Mitt Ölands Julkalender – 22 december

Besviken över att han inte heller denna gång hade lyckats hitta jultomten, fortsatt kronhjorten Gert sin vandring på Öland norrut. Han var tvungen att erkänna att han började tappa hoppet, och då var han ändå en rätt så positiv och optimistisk kronhjort, ska ni veta!

”- Åh”, suckade Gert. ”- Jag kommer aldrig hitta jultomten… Jag som trodde att jag var så nära…”, fortsatte han.

Men, Gert hade lärt sig att man aldrig skulle ge upp, och fortsatte sin jakt. Han sa tack och hej till Böda Sand och begav sig västerut igen, denna gång tillbaka till västkusten förbi Rosendals Järnåldersby och vidare upp till Byxelkrok.

Han hamnade på huvudgatan mellan de små, söta sjöbodarna som sommartid myllrade av god glass, hantverk och god mat med utsikt över havet. Han gick längs med den målade trasmattan på marken, när han plötsligt hörde någon ropa.

”- Nej men hej Gert!”, sa vem det nu än var som hade ropat på honom.

Gert vände sig om, och där stod ju fåret Berit. Hon bodde också i Ottenby, där Gert var ifrån.

– Men Berit, vad gör du så här långt norrut?”, frågade Gert förvånat.

”- Ja men du vet ju att jag tar en vandring längs hela ön varje år”, svarade Berit som om det vore det mest självklara i hela världen. ”- Jag är snart klar och sedan kommer bonden och hämtar mig och kör mig tillbaka till Ottenbys Alvar igen!”, sa hon.

”- Ja, just ja.”, svarade Gert som att han visste det. De stod och pratade ett tag och Gert fick förklara vad han gjorde där och att han var lite besviken på att han inte lyckats hitta jultomten än.

”Men!”, ropade Berit till. ”- Jag såg tomten nyss, han var här och fixade det sista inför sin julfärd imorgon natt”, fortsatte hon. ”- Jag stod och pratade med honom en stund, en väldigt trevlig man det där, jultomten! Han berättade att han hade ätit en så god julegröt härom dagen som tomtemor hade lagat, med lite kanel och en hemlig ingrediens..”. Berit babblade på.

”- Berit! Vet du vart jultomten är nu?”, frågade Gert hastigt.

”- Ja, det vet jag faktiskt!”, svarade hon. ”- Han sa att han skulle vidare hemåt, norrut. Så du hittar honom nog hemma”, svarade hon.

Kronhjorten Gert tackade Berit så mycket och gav sig iväg direkt. Men innan han tog sig vidare kom han på att han ju måste skaffa kakor till jultomtens mjölk som han skulle bjuda på. Han stannade på Gelato & Biscuits nere i hamnen och köpte med sig de godaste chokladkakorna han kunde hitta, sedan begav han sig norrut, mer hoppfull än någonsin! Skulle han äntligen hitta jultomten?

Byxelkrok, eller Kroken

På nordvästra Öland hittar du den mysiga lilla hamnbyn Byxelkrok. Här kryllar det av sommargäster under årets varmare månader och i sjöbodarna finns allt från god mat, glass, den så viktiga tavlan som berättare vem som just nu leder solligan i Sverige och hantverk och krimskrams av alla dess slag.

Nere i hamnen kan du sommartid ta båten över till fastlandet, till Oskarshamn för att vara exakt, och här ligger även det mysiga fiskrökeriet, keramikkonstnärer och Gelato & Biscuits som har både god glass, en del tillverkad på Österbo gårdsmjölk, och fika att avjuta med utsikt över havet och Blå Jungfrun.

En otroligt mysig dagsutflykt för hela familjen! I somras fanns här till och med en liten food truck som serverade friterad banan med glass, där du själv fick hälla på både sirap och chokladsås. Oj, så gott!