Mitt Ölands Julkalender – 20 december

Kronhjorten Gert smaskade i sig det sista av kroppkakorna och gav sig direkt iväg. Här kan jag ju inte sitta hela dagen, tänkte han. Det var ju inte mer än 4 dagar kvar till julafton så det började bli bråttom!

Han började röra sig norrut igen, mot östra sidan med Böda Sand som mål. När han gick där längs med vägen funderade han på vad han skulle ha med sig för gåva till tomten. Något måste man ju komma med när man kommer oanmäld på besök, vart han än nu befann sig.

Då kom Gert plötsligt på, att barnen brukar ju ställa ut kakor och mjölk till tomten som han brukar äta upp. Så det måste han ju tycka om! Och vart har de öns godast mjölk, om inte hos Österbo Gårdsmjölk! Han svängde av mot gårdsbutiken, hälsade på kossorna i ladan innan han gick in i butiken, tog fram en glasflaska och fyllde den med den vita drycken.

Österbo Gårdsmjölk

I Dödevi på nordöstra Öland, mitt emellan Källa och Böda kan man säga, ligger Österbo Gårdsmjölk. Här finns den mysiga lilla gårdsbutiken som egentligen bara är ett hål i väggen med en mjölkmaskin, där du kan fylla på din egen flaska eller köpa en på plats. Ägg finns här också om du är på jakt efter det.

Pastöriserad och ohomogeniserad mjölk från gårdens kor, bättre än så blir det inte! Mjölken har en lite nötigare och fylligare smak än den vanliga mjölken i kyldisken, och den är himmelskt god! Att bara dricka som den är, till morgonflingorna, kvällsmackan eller till en skål öländska jordgubbar!