Mitt Ölands Julkalender – 2 december

Kronhjorten Gert har precis gett sig av från Ölands södra udde, i sin jakt på jultomten för att söka jobbet som förste slädförare. Men vart skulle han leta? Bäst att bara börja gå, tänkte Gert, och begav sig norrut längs västra sidan.

”- Jag går väl tills jag hittar tomten”, tänkte han.

Gert hann hela vägen upp till Grönhögen innan han kände att han var tvungen att ta en paus, och såg att Galleri och Café Båthuset hade öppet, som blir julkalenderns andra Ölandstips!

Galleri och Café Båthuset

I hamnen i lilla Grönhögen ligger ett av mina favoritfik på Öland – Galleri & Café Båthuset. Precis som namnet antyder så är det även ett galleri där ägaren Erika ställer ut sina verk man kan spana in samtidigt som man tar en fika, eller varför inte en lunch. Som namnet också hintar om, så är lokalen en gammal sjöräddningsstation från 1912, med stora fönster söderut med utsikt över vattnet, och även Långe Jan som skymtar borta i horisonten.

Här finns det både kakor, bakverk och annat gott. Är du hungrig finns även sallader, någon gryta och annat att välja mellan.

Utanför ligger de fina träbåtarna och guppar på vattnet i småbåtshamnen, och vinden fläktar friskt.

Även om Båthuset inte har öppet året runt, så är det här ett självklart stopp för mig under sommaren, gärna fler än en gång!