Mitt Ölands Julkalender – 18 december

Kronhjorten Gert hade plockat med sig lite öländsk chilli, kanske kunde han bjuda tomten på lite kryddstark mat för att imponera! Han vinkade hej då till Rob och gav sig av igen. Han skulle visserligen till Böda Sand, men tänkte att han inte skulle stöta på jultomten innan dess ändå, och valde att svänga av västerut igen för att ta sig norrut längs med stenrikets kuststräcka, en av de vackraste sträckorna på Öland som han inte ville missa! Här fanns godbitar som Sandvik och Djupvik, Bruddesta bodar, och Skurkvarnen i Jordhamn!

Skurkvarnen i Jordhamn, och stenrikets kuststräcka

Kanske är skurkvarnen i Jordhamn en av Ölands mer kända landmärken, som ofta syns på bild i öländska sammanhang. Det är även den första bilden av ön du får när du kör av Ölandsbron, med välkommen till Öland-skylten som numera har en bild på kvarnen i solnedgång. Det har även spelats in både en och två bilreklamer längs med sträckan här.

Kustvägen är otroligt vacker, inte bara vid skurkvarnen, som är ett unikt slag på ön. Här passerar du stenrös med sina stentorn, vacker natur, vackra vyer över havet, gulliga små sjöbodar och mycket mer. Har du tidigare bara varit på södra Öland, där Alvarmark tar stora delar av ytan, så är det som att ha kommit till en annan plats här.

Skurkvarnen i Jordhamn har stått här redan sedan 1905, så är alltså inne på snart 120 år! Med hjälp av vindkraft användes den för att slipa kalksten, som man hittar mycket av här och är nog den enda skurkvarnen som finns kvar på ön idag.