Mitt Ölands Julkalender – 17 december

Kronhjorten Gert hade stannat till på Kamelranchen i Alböke för att säga hej till sina kamelvänner. Han såg Roxy stå en bit bort och vandrade fram till henne och gänget.

”- Hej Roxy! Hej på er!”, sa Gert.

”- Nej men hej Gert!”, svarade Roxy. ”- Vad gör du här?”

”- Jag är ute på lite äventyr, jag letar efter jultomten. Tänkte äntligen ta tag i min dröm om att få dra hans släde, tänkte se om han behövde någon hjälp nu i jul.”, svarade Gert lite försiktigt.

”- Men åh, heja dig!”, utropade Roxy. ”- Äntligen tar du tag i saken för att uppfylla din dröm! Jag håller tummarna att du hittar jultomten.”, fortsatt hon.

”- Ja… Men än så länge har jag inte sett honom någonstans, från Ottenby hit upp. Ni har inte sett honom?”, frågade Gert.

”- Han var faktiskt här för några dagar sedan. Pratade faktiskt om att Donner kände sig lite hängig och var osäker på om han skulle kunna hjälpa till att dra släden till jul, och var förbi här för att fråga om någon av oss kunde ställa upp, men vi kan tyvärr inte.. Vi är lite för stora och tunga, med våra pucklar lite i vägen för selen..”, berättade Roxy. ”- Så du kanske har din chans i år, faktiskt!”, fortsatte hon.

”- Men oj, det låter ju lovande! Vet du vart han kan ha tagit vägen?”, frågade Gert hoppfullt.

”- Hmm”, sa Roxy och tänkte efter. ”- Han sa att han skulle till Böda Sand, kanske hittar du honom där innan han ger sig av igen?”, fortsatte hon.

”- Tack, då har jag ingen tid att förlora. Ha det fint, Roxy, och ha en god jul!”, sa Gert snabbt innan han gav sig av norrut med siktet inställt på Böda Sand.

Gert var på väg norrut igen, mer hoppfull än någonsin. På vägen uppåt tog han av lite österut, han skulle ju trots allt mot Böda, och tänkte att han skulle stanna till hos Pappis Chilli. Han hade egentligen inte tid att stanna, men var tvungen, för vart annars på Öland odlar de chillis?

Pappis Chilli

I Ingelstad ligger Pappis Chilli som drivs av Rob, som flyttade hit från London för drygt 5 år sedan och bestämde sig för att starta upp Ölands egen chiliodling! Och vem kan klandra honom för det, med övibbarna på Öland! Här kan du vandra runt bland alla olika chillis med styrkor från ”inte så farligt” till ”åh herregud, det brinner i munnen” till ”nej det är inte möjligt att det kan vara så här starkt”. Självklart inte Robs egna benämningar på styrkorna, som mäts i scovilleenheter, utan mitt egna påhitt.

Här produceras det chilisåser, salt med chili och till och med söt chilimarmelad som är extremt god till ostbrickan, bland annat. Och du hittar det inte bara här uppe på norra delarna av ön, utan du kan få tag på det här och var i Sverige. På Öland finns det bland annat på Mysinge Kött i Färjestaden och Hantverket i Borgholm.

En självklarhet att få med sig lite öländsk chili hem vid ditt nästa besök på ön!