Mitt Ölands Julkalender – 12 december

Kronhjorten Gert befinner sig vid Gråborg, där han tyckte sig se något skymta bland ruinernas stenar. Han springer fram, förväntansfull, och möts av en liten tomtenisse som vandrar runt i ruinen.

”- Men, vad gör du här?”, frågar Gert.

”- V-v-vem är du?”, frågar den lilla tomtenissen oroligt när han tittar upp mot Gert.

”- Kronhjorten Gert heter jag! Jag har vandrat nerifrån södra udden i jakt på jultomten. Jag skulle så gärna vilja träffa honom för att se om jag kan få bli en av de lyckliga som får dra hans släde på julafton!”, svarar Gert.

”- M-m-men, du är ju en kronhjort, och inte en ren?”, svarar tomtenissen. ”- Inte för att det spelar någon roll, kanske, i och för sig”, fortsätter han. ”- Men jultomten är tyvärr inte här med mig, längre. Vi var på äventyr söderut men han åkte i förväg längs östra kusten, så passar jag på att ta en liten egen utflykt innan julruschen snart drar igång på riktigt”, säger han.

”- Åh”, suckar Gert när han inser att han precis missat jultomten. ”- Okej, men då fortsätter jag norrut och ser om jag kan hitta honom till slut!”, fortsätter han. ”- Vad heter du förresten?”.

”- Ja, gör det! Och jag ska hälsa honom att du letar efter honom så fort jag träffar honom. Men nu måste jag vidare, mycket att se innan jag ska tillbaka till julklappsinslagningen!”, säger tomtenissen och rusar iväg. ”- Och jag heter Alvar förresten!”, ropar han innan han försvinner runt hörnet på ruinen.

Kronhjorten Gert känner sig lite besviken, men ändå hoppfull. Nu hade han till och med stött på en av jultomtens tomtenissar, nu måste han närma sig! Han lämnade Gråborg och började vandra tillbaka mot östra sidan där tomtenissen sa att jultomten hade åkt. Han passerar Runsten där han tycker sig se tomten, men det var visst bara en docka någon ställt ut i trädgården. Han når sedan Lerkaka, där han stannar en stund för att vila och se ut över Lerkaka Kvarnrad.

Lerkaka Kvarnrad

Det finns många väderkvarnar på Öland, även om de är avsevärt många färre än här en gång var. Men runt 351 stycken hittar man fortfarande på ön, där det än idag finns några få kvarnrader kvar. En av dem finns i Lerkaka där fem stycken väderkvarnar står uppradade bredvid varandra vid sidan av stora vägen.

Här kan man stanna för att njuta av den klassiska öländska symbolen, men även ta sig en fika (sommartid) på mysiga Café Smedjan i den lilla stugan precis bredvid. Här finns hembakat fika där du antingen kan slå dig ner utomhus vid kvarnarna, eller inne i den gamla stugan med stengolv och härlig atmosfär. Här finns även en minibutik med öländska produkter, eller varför inte köpa med dig en snygg tygväska hem som ett minne från Lerkaka!