Mitt Ölands Julkalender – 11 december

När kronhjorten Gert inser att han inte kommer hitta jultomten i Gårdby heller, ger han sig av vidare norrut längs östra öns kust. Han passerar Bläsinge med sin mysiga Kvarnhorva Gårdsbutik innan han når Norra Möckleby där han känner att det är dags att bege sig västerut igen efter en kortare sväng på östra sidan.

På väg tillbaka mot Färjestaden går han förbi Gråborg där han bestämmer sig för att stanna till en stund. Han tycker nämligen att han kan ha skymtat någonting bland ruinernas stenar…

Gråborg och St Knuts Kapell

Gråborg

I den forna lilla byn Borg ligger Gråborg, Ölands största fornborg. Eller det som finns kvar av den, kanske man ska säga. Man kan i alla fall vandra in genom stenvalvet som fortfarande är rätt intakt, men sedan möts man mer av en raserad stenmur där borgen en gång stått. Men det är lika häftigt för det!

Men min favorit på området är ändå St Knuts Kapell, även det en ruin om än mer intakt än själva Gråborg. Vet inte vad det är med den här platsen, men jag är så extremt förtjust i denna kapellruin och blir lite extra lugn och lycklig här.

Stenmurarna där blommorna under våren och sommaren envist klämmer sig genom mellan stenarna, ladan med vasstak och lugnet som ligger här. En bit bort kan du även ta dig en kortare promenad genom hagen för ett närmare besök vid väderkvarnen om du vill, så det finns saker att utforska här om du vill komma iväg en sväng och njuta av tystnaden och lugnet!