Mitt Ölands Julkalender – 1 december

Kronhjorten Gert bodde på Ölands södra udde, i Ottenby. Här levde han livet tillsammans med alla vänner, både andra kronhjortar, men även sälar, fåglar av alla dess slag och så alla fåren så klart! Men, även om han trivdes som fisken i vattnet i fåglarnas paradis, så kände han att det var något som saknades. Han ville göra något mer, och hans största dröm var att få bli en av de som körde jultomtens släde. Att få flyga från hus till hus och hjälpa tomten att dela ut julklappar till alla barn, vilket hedersfyllt uppdrag. Men, han var ju en kronhjort, och ingen ren… Men en dag kände han att han var tvungen att försöka, och gav sig ut på en jakt efter jultomten, för att söka det mest ärofyllda jobbet han kunde tänka sig.

Han resa utgår från Ölands södra udde, det första öländska tipset i denna julkalender.

Ölands södra udde

Jag tycker att det är något extra mysigt med södra udden på Öland. När du svänger av från stora vägen möts du av lösgående får på båda sidor av vägen (så kör försiktigt!). De vandrar runt på ett alvar som taget direkt från savannen. Vägen leder ner till Långe Jan, Sveriges högsta fyr med sina 42 m och 197 trappsteg upp till toppen.

Här finns även restaurang Fågel Blå där du kan slå dig ner för en bit mat, eller kanske en fika, och samtidigt blicka ut över södra udden.

Passa på att lära dig mer om djur och natur på Naturum Ottenby, spännande för liten som stor. Här är det gratis att gå in och du kan kika både på fågelutställningar och mer.

Slutligen ligger även Naturbutiken här (öppet delar av året), där du kan köpa med dig ett minne hem. Kanske en gosedjursfågel som piper, böcker, en liten Långe Jan eller en mugg med en uggla på. Utbudet är stort!

Se till att ta med en kikare när du kommer hit, för att kunna spana på alla djur ordentligt. Framför allt sälarna som brukar hålla till en bit ut i vattnet som kan vara svåra att se utan kikare, gulliga är de!